Rajas manglende interesse kan gi langvarig skade

LEDER: Å være kultur- og likestillingsminister kan fort være identisk med å være en hoggestabbe. Med mindre vedkommende har interesse for, kunnskap om og engasjement for saksområdet.

Kulturminister Abid Raja (t.v.) møtte i går idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Terje Svendsen for å diskutere idrettens situasjon under koronakrisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Abid Raja (V) har bare vært statsråd i drøye tre måneder og vi skal gi ham mer tid. Så langt ser det likevel ut som om alle tre faktorene mangler. Det vil si: han har engasjement og kunnskap, men det vises kanskje først og fremst i den andre delen av statsrådsposten, likestillingsdelen.

Deler av kulturlivet er kravstort og en statsråds popularitet gjenspeiles ofte i hvor mange kroner som kan skaffes til frie teatergrupper, festivaler, bildende kunstnere og selvfølgelig de store institusjonene. Det krever mot hos en statsråd å si nei. Raja har motet, men han mangler evnen til å gi gode forklaringer på hvorfor han stadig er på etterskudd. Han er sannsynligvis ikke interessert nok.

Riktignok kom han noen av gruppene i møte torsdag morgen, da han gjennom NRK gravla forslaget om å la deler av kulturlivet inngå i den nye regionreformen. Formelt legger regjeringen fram forslaget i forbindelse med kommuneproposisjonen kommende mandag. Spørsmålet er om dette er Rajas forsøk på å røyke fredspipe. Det er neppe nok og det vil heller ikke hjelpe verken fotballen eller resten av idretten, som er en viktig del av hans ansvarsområde.

Les også

KOMMENTAR: Det var aldri nokon god idé å flytta ansvaret for regionale kulturinstitusjonar frå stat til fylke.

Måten han havnet i klinsj med fotballen på, fordi han i NRKs Debatten forrige uke sa at de ikke ville få refundert manglende sponsorinntekter, bekrefter dette. Problemet var ikke avslaget, men måten Raja omtalte sponsorinntektene på, som noe annenrangs. Det var blant annet i denne sekvensen det ble tydelig at vi er inne på et område Raja ikke brenner for og ikke forstår forretningsmodellen til, selv om han påstår at han kan offsideregelen.

Les også

Idretten i møte med Raja om fotballåpning

Les også

Rogaland teater permitterer ansatte

Han gjorde seg også skyldig i en merkelig statsrådpompøsitet da han gjennom avisen VG spilte smått fornærmet over at det var Trond Giske som frontet fotballkritikken og ikke Ap’s partileder, Jonas Gahr Støre. Det er ubegripelig hvis en så dreven og intelligent politiker som Raja virkelig mener at statsråder bare skal kunne kritiseres av partiledere. Særlig med tanke på at Giske faktisk er kulturpolitisk talsperson for Ap. Og enda mer med tanke på at Raja aldri lot slike hensyn spille noen rolle da han selv var stortingsrepresentant.

Vi snakker om virksomheter som gir arbeid til tusenvis av mennesker og omsetter for milliarder av kroner. Hvis ikke Raja har penger å gi, bør han snarest vise at han forstår at idrett og kultur er viktige deler av samfunnsnavet. For her er den manglende interessen på lang sikt mer skadelig enn de manglende bevilgningene.

Les også

 1. Flere konsertscener jubler over nye koronaregler: - Jeg ble så glad at jeg begynte å grine!

 2. – Abid Raja: Det er ikkje frisyren din som er det vesentlege no, men kulturpolitikken

Publisert:
 1. Abid Raja
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Trond Giske
 4. Politikk
 5. Fotball

Mest lest akkurat nå

 1. De sjeldne blod­proppene etter vaksinering kan lett be­handles. Men de må oppdages i tide

 2. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

 5. Forlenger innreiserestriksjonene

 6. Klepp snapper nok et Viking-talent