Sirkus Tangen

LEDER: Ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet har blitt en hodepine for Norges Bank, regjeringen og Stortinget. Det er ikke Tangens feil.

Nicolai Tangen, milliardær og ny sjef i Oljefondet, er sikkert forundret over hvor mye leven det har blitt etter at han arrangerte seminar for norske og utenlandske samfunnstopper i november.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Avsløringen til VG bragte fram i lyset at toppene i det norske samfunnet lever litt annerledes liv og omgår litt andre mennesker enn «folk flest». At en slik sak er en «avsløring» viser også at Norge fortsatt er et annerledesland, på godt og vondt.

Den norske investoren Nicolai Tangen var for de aller fleste utenfor finansmiljøet en helt ukjent figur. Det endret seg brått da Tangen ble tilsatt som Yngve Slyngstad etterfølger som sjef for Statens pensjonsfond - utland, mye bedre kjent som Oljefondet.

Tangen, som har vært bosatt i London i en årrekke, og som har utdannelse fra den amerikanske handelshøyskolen Wharton, har tjent milliarder på investeringer i aksjemarkedet, ikke minst gjennom et såkalt hedgefond. Slike fond tar stor risiko - og kan derfor lokke med potensielt meget høy avkastning til andelseierne. Forvalterne av slike fond, som Tangen, kan ta seg meget godt betalt dersom kundene tjener penger.

VGs avsløring dreide seg, som mange nå vil ha fått med seg, om at Tangen arrangerte et meget eksklusivt seminar på sitt gamle universitet i Pennsylvania. Gjester ble fløyet inn i privatfly, overnattet på luksushotell og fikk topp foredragsholdere, debatter - og privat konsert med artisten Sting. Gratis. Tangen spanderte.

På dette tidspunktet, midt i november i fjor, var Tangen ikke på søkerlista til jobben som sjef i Oljefondet. Men begge mennene som har ledet Oljefondet var til stede på seminaret. Det samme var regjeringsadvokaten, statsråd Torbjørn Røe Isaksen, Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, FN-ambassadør Mona Juul, filosof Henrik Syse – som har vært etisk rådgiver for Oljefondet – og NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

26. mars ble Tangen utnevnt til Slyngstads etterfølger.

At toppsjiktet i samfunn omgås, både privat og offisielt, og noen ganger - som denne - i en blanding, er normalt. I de fleste andre land enn Norge ville slikt knapt ha vært en nyhetssak. Men i Norge står likhetsidealet særdeles sterkt, noe som i det store og hele er en stor fordel. Små forskjeller betyr bedre samfunn.

Det er ingenting som tyder på at Tangen har gjort noe kritikkverdig. Han er søkkrik, og har spandert. Mennesker som ham er avhengige av å bygge og vedlikeholde nettverk. Og enhver står fritt til å bruke sine egne penger på det de ønsker.

De som deltok, særlig dem som reiste på skattebetalernes regning, bør derimot ha tenkt gjennom hvorvidt de var der i en offisiell eller privat kapasitet. Vi ser ikke bort fra at statsråd Røe Isaksen kan ha tøyd reglene en smule. Er det i så fall alvorlig? Ikke nødvendigvis. Men norske politikere har mistet tillit på grunn av småting også tidligere.

Det er ingenting som tyder på at Tangen har gjort noe kritikkverdig. Han er søkkrik, og har spandert
Publisert: