Aftenbladet mener: Skandaløst bomtrøbbel

Leder: De tekniske problemene til bomstasjonene på Nord-Jæren er fullstendig uakseptable. Slike hendelser truer legitimiteten til hele bomprosjektet.

Hvis Bymiljøpakken skal ha legitimitet, er det selvsagt helt avgjørende at bilistene kan stole på den tekniske løsningen for innkreving av bompenger og rushtidsavgift. Derfor må problemene med registrering løses umiddelbart, ellers må bommene settes ut av drift til problemet er løst, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Styringsgruppa for Bymiljøpakken krevde svar på dagen fra bompengselskapet Ferde AS da den avholdt møte torsdag formiddag. Det er avdekket tekniske problemer som kan ha ført til at tusenvis av bilister har blitt registrert feil i bommene. Ferde stanset utsendelsen av fakturaer da problemet kom for en dag, men det skulle da også bare mangle.

Feilen kan ha medført at flere tusen bilister har blitt ilagt rushtidsavgift, selv om de har passert den første bomstasjonen før klokka sju om morgenen. Dermed blir prisen dobbelt så høy.

Dette haster

Styringsgruppa, med ordførere og fylkesordfører, gjør helt rett i å bruke store bokstaver når de beskriver feilen og hva de forventer at Ferde skal foreta seg. Her er det ikke noe annet å gjøre enn å fikse problemet umiddelbart og forsikre seg om at ingen har fått en høyere bomregning enn det reglene fastsetter.

Statens vegvesen nå jobber for å finne ut av feilen i samarbeid med leverandøren av utstyret ved bomstasjonene og leverandøren av innkrevingssystemet.

Pinlig affære

Dette er en svært pinlig affære for hele apparatet rundt Bymiljøpakken. Om ikke motstanden mot bomringene var stor fra før i deler av befolkningen, vil stemningen garantert ikke bli lystigere om det viser seg at man blir straffet økonomisk selv om man har innrettet seg i tråd med hensikten og kjørt av gårde tidligere om morgenen enn man pleide å gjøre.

Dette er en svært pinlig affære for hele apparatet rundt Bymiljøpakken

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) gjør rett i å rasle med sablene og varsle flat takst i bommene dersom det ikke straks blir presentert en troverdig løsning på feilen i bomstasjonene.

Tilliten svikter

De tekniske problemene vil selvsagt også gi vind i seilene for dem som er motstandere av hele Bymiljøpakken. Aftenbladet er ikke blant disse. Vi mente, og mener fortsatt, at en form for bompenger må være en del av inntektsmiksen som skal sikre nye og nødvendige bil - sykkel- og kollektivløsninger. Målet om nullvekst i trafikken er fornuftig, og på litt lengre sikt må trafikken sannsynligvis reduseres ytterligere, hvis de ambisiøse klimamålene som er vedtatt skal ha sjanse til å bli nådd.

Men slike løsninger krever forutsigbarhet og trygghet for dem som bruker veiene. Hvis det er det minste tvil om bomstasjonene fungerer slik de skal, faller hele systemet sammen. Dette må fikses umiddelbart.

Les også

 1. Ferde får kniven på strupen: Kraftige reaksjoner på at flere bilister kan ha blitt belastet for rushtidsavgift ved en feil

Publisert:
 1. Debatt
 2. Bymiljøpakken (tidl. Bypakke Nord-Jæren)
 3. Bompenger
 4. Trafikk

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

 2. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

 3. Beruset mann truet betjening på pizzarestaurant

 4. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

 5. Vikings stortalent scoret to i snuoperasjon

 6. Oppsiktsvekkende Haaland-tall: - Det er veldig lite