Hetsen mot Tina Bru

LEDER: Kampen mot vindkraft står i fare for å bli ødelagt av folk som bruker trusler og utskjelling som virkemiddel. Det er uakseptabelt.

Klimaklokken som skal vise nødvendigheten av å bygge ned uberørt natur for å redde klimaet med grønn vindkraft er blant de mange aksjonene som har satt sinnene i kok. Frontene er steile, noe som ødelegger for en konstruktiv debatt og hindrer bedre løsninger, mener Aftenbladet. Foto: Pål Christensen

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Uttrykket «å kjempe mot vindmøller» stammer fra romanen om den tragiske ridderen Don Quijote, og betegner å slåss for en tapt sak eller mot en innbilt fiende. Romanen ble skrevet på begynnelsen av 1600-tallet, i en tid da vindmøller var ganske annerledes enn dem som nå reises over hele landet.

Da olje- og energiminister Tina Bru (H) deltok på et møte i Haugesund fredag, ble hun møtt av demonstranter som ville markere sin motstand mot vindkraftutbygging. Hun har i etterkant skrevet på Facebook at hun for første gang i sitt liv følte seg utrygg på jobb som politiker, og at hun ble utskjelt og at hun fikk melding om at hun burde ta livet sitt.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) forteller liknende historier om hatmail og utskjellinger, og mener at debattklimaet rundt vindkraft er blitt like uforsonlig som debatten om innvandring.

Dette er selvsagt en fullstendig uakseptabel oppførsel. Som Bru selv sier, er det en selvsagt rett i et demokrati å markere uenighet med politiske vedtak, og politikere må også til en viss grad tåle at det blir brukt sterke uttrykk i kampens hete, men her er grensen ettertrykkelig overskredet.

Vi har merket oss at debattklimaet i enkelte grupper mot vindkraft er kraftig forverret den siste tiden, med utskjelling og stempling av meningsmotstandere. Og vi er sterkt bekymret når vi leser om at vindkraftprosjektlederen Ragnhild Remmen-Bull har opplevd å bli forfulgt av ukjente personer.

Med bomring-saken friskt i minne er det nok en gang nødvendig å ta et oppgjør med den måten enkelte ødelegger for muligheten til å ta en åpen, frisk og nødvendig debatt ved å forurense ordskiftet med trusler og utskjelling.

Daværende ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese, fikk i fjor så alvorlige trusler rettet mot seg og sin familie at hun måtte be om politibeskyttelse. Hun fortjener stor honnør for måten hun håndterte denne situasjonen på, og det er nedslående at det nå viser seg at de samme skammelige teknikkene brukes mot andre politikere.

Debatten om vindkraft er naturlig og nødvendig. Etter hvert som prosjekter som til dels ble vedtatt for mange år siden begynner å realiseres, og folk blir klar over hvor store naturinngrep de faktisk innebærer, er det ikke annet enn logisk at motstanden øker.

Det er også hevet over tvil at dagens konsesjonssystem for vindprosjekter ikke er godt nok. Det trengs en ny, nasjonal ramme for vindkraft, og det trengs en samlet plan. For å få til det, trengs det argumenter. Ikke skjellsord og trusler.

Vi har merket oss at debattklimaet i enkelte grupper mot vindkraft er kraftig forverret den siste tiden

Les også

 1. Sjå Vardafjell-utbygginga frå lufta: - Meir omfattande enn folk har trudd

 2. Hvorfor skal vi gi Vardafjell til et fransk pensjonsfond?

 3. Klima- og miljø­ministeren mener vindmølle­debatten er blitt like hard som innvandrings­debatten

 4. Ny godkjennelse for vindkraftverk utenfor Flekkefjord

 5. – Bakenfor hetsen av Tina Bru

Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Debatt
 3. Tina Bru
 4. Sveinung Rotevatn

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har en tydelig oppblussing av situasjonen

 2. Ung mann til Haukeland sykehus etter drukningsulykke utenfor Jørpeland

 3. Dramatisk redningsaksjon da bobil havnet i sjøen ved Tungenes fyr - eier er avhørt og politiet avslutter saken

 4. Ordførerne har tre alternativer

 5. Politiet ønsker tips om brann utenfor kommunehuset i Randaberg

 6. – Dette finner vi oss ikke i