Flertallet i Stavanger-politikken må passe på åpenheten!

AFTENBLADET MENER: Jo klarere flertall styrende politikere har, jo viktigere er det å behandle mindretallet skikkelig. Rot i budsjettbehandlingen skal ikke vitses bort.

Det politiske flertallet i Stavanger bør være utrolig nøye med å gi mindretallet nok tid og nok informasjon før en viktig sak som 2017-budsjettet skal stemmes over i bystyret. Dette er ikke noe å spøke med, slik finansstyre-leder Christian Wedler (Frp) gjør.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet utgjør til sammen flertallspartiene i Stavanger kommune. Budsjettforslaget deres ble lagt fram for formannskapet to uker før bystyrebehandlingen. Slik loven krever. Grunnen til dette er at innbyggerne skal ha tid til å reagere.

Endringer

Disse partiene jobbet så til siste slutt for å gjøre årets budsjett til den for dem best tenkelige varianten de kunne klare å presentere for kommunens innbyggere. Ifølge ordfører Christine Sagen Helgø (H) jobbet flertallet særlig for å sikre at elever får den spesialundervisningen de har krav på, og for å imøtekomme protestene mot kuttene til Lenden skole og Ressurssenteret for barnehagen.

Les også

Barna skal få det de har krav på, forsikrer Høyre

Ikke til mindretallet

Mandag 12. desember klokka 09 åpner ordføreren bystyremøtet der budsjettet skal endelig vedtas. Samtidig gir Christian Wedler, Frp’s gruppeleder og leder i finansstyret, det endelige budsjettforslaget til rådmannen. Sistnevnte sjekker at alt er greit.

Opposisjonspartiene Ap, SV, Rødt og MDG får ikke utlevert dette forslaget.

De ber om det, og får det tilsendt på e-post en time etter at møtet har begynt. I dette forslaget ligger flere endringer i skolebudsjettet enn de trodde. Låneopptaket er økt. Det er brukt mer penger enn det er dekning for.

- Det var en regnefeil, sier Christian Wedler. Rådmannen påpekte denne. Den endelige og tredje versjonen av budsjettet får mindretallspartiene dagen etter at budsjettet er vedtatt i bystyret.

Ap og SV mener det er snakk om realitetsendring, ikke bare en summeringsfeil.

Les også

Sakariassen (SV) og Mossige (Ap) om budsjettrot: - Sjokkerende uansvarlig og et demokratisk problem

Vær utrolig nøye

Behandlingen blir karakterisert som sjokkerende uansvarlig og et demokratisk problem. Wedler spøker det bort i sitt svar. Ordfører Sagen Helgø beklager at mindretallet ikke fikk korrekt versjon og imøtekommer SVs ønske om et møte.

I Stavanger har man i årevis hatt et sterkt og bredt flertallsregime. «I Stavanger blir man enige for å få noe gjort», var lenge omkvedet. Med Ap ute av flertallsvarmen har byen fått en tydelig opposisjon. En tydelig opposisjon sikrer at viktige diskusjoner blir ført i åpne rom. Samtidig er flertallspartiene ennå sterke og brede.

De bør kreve av seg selv å være utrolig nøye med å gi mindretallspartiene nok tid og informasjon før saker skal endelig behandles.

Les også

 1. Budsjettkampen sto mest om skolen

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Bystyret
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Christian Wedler

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager