Frp’s tolkning av ytringsfriheten

AFTENBLADET MENER: Ytringsfrihet betyr at alle har lov å ytre sine meninger. Også de som mener noe annet enn Frp.

Jon Helgheim spurte i helgen hva som skulle til for at TV2 fjernet USA-korrespondent Fredrik Græsvik etter det han mener er «fake news». Her sammen med Frp’s nestleder Sylvi Listhaug.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I 2009 uttalte Siv Jensen at hun ikke kunne skjønne at Mads Gilbert og Erik Fosse var de eneste som kunne formidle grusomme nyheter fra Gaza «usensurert». De to var da alene der som internasjonale øyenvitner.

I 2013 truet Frp med å kutte statsstøtten til Antirasistisk senter. Samtidig har de jobbet iherdig med å beholde statsstøtten til islamkritiske Human Rights Service.

I 2013 følte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde seg mobbet av professor Frank Aarebrot, og krevde at Universitetet i Bergen skulle gi ham en advarsel. I 2018 oppfordret Tybring-Gjedde til boikott av Aftenposten. I februar varslet han boikott av Dagens Næringslivs politiske journalister fra Stortingets talerstol.

Tybring-Gjedde selv, derimot, mener han kan ytre hva som helst om andre. Som i fjor, da han skrev en «satire» på sin Facebook-vegg om journalist Karin Flølo i ukeavisen Klar Tale etter en omtale av den nye regjeringen.

Tidligere justisminister Anders Anundsen brente i 2013 aviser, og nektet å snakke med Tønsberg blad. Per Sandberg fikk i 2014 stanset et nummer av SAS-magasinet, der en svensk journalist trakk linjer mellom Vidkun Quisling og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen. I 2018 harselerte Ole Paus rundt noen Frp’ere under en kirkekonsert. Sylvi Listhaug krevde en unnskyldning.

I 2018 ville Frp i Oslo stanse støtten til det omstridte Black Box-teateret, etter en forestilling der blant annet bilder av huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara ble vist.

Denne helgen beskyldte stortingsrepresentant Jon Helgheim på Twitter TV2-journalist Fredrik Græsvik for «mer fake news» i hans rapportering fra valget i USA, og spurte hva som skal til for at TV2 «fjerner Græsvik for å redde sin egen troverdighet».

I forrige uke krevde det tyrkiske utenriksdepartementet at norske myndigheter sørger for at hendelser som når den antiislamske gruppen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) «skjendet koranen» ikke skjer igjen.

Frp-leder Siv Jensen sa at hun forventer at regjeringen gir tyrkiske myndigheter klar beskjed om at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge.

«Vi skal verken la totalitære krefter eller andre stater få begrense den grunnlovfestede ytringsfriheten vi har i Norge», sa hun i en kommentar til NTB.

Det tyrkiske utenriksdepartementet har åpenbart ikke forstått hva ytringsfrihet betyr, mener Jensen. Men det er sannelig ikke sikkert at Frp heller har forstått det.

Publisert:
 1. Ytringsfrihet
 2. Anders Anundsen
 3. Siv Jensen
 4. Frank Aarebrot
 5. Per Sandberg

Mest lest akkurat nå

 1. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

 2. Viking hadde Glimt på gaffelen, så raknet det

 3. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

 4. Tror mennene som er siktet for gigantbedrageri i Stavanger vil forsøke å flykte

 5. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 6. Viking-børsen: «Drivende god. Utviklingen fortsetter»