Andres helse og liv under koronaen

AFTENBLADET MENER: Frp har spurt regjeringen hvor mange som nå står i helsekø. Spørsmålet er viktig.

Under koronaen har andre helsebehov måttet vike. Hvor mange?
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Frp-leder Siv Jensen har snakket med Eddi, fortalte hun landsmøtet i talen sin lørdag. Eddis mor er på sykehjem. Hun er ikke så veldig dement, men litt. Sykehjemmet hennes ble direkte rammet av koronaen, og hun ble sittende isolert. Eddi ringte henne hver dag. til hun en dag ikke svarte. Det første svaret sykehjemmet ga, var at hun hadde mistet telefonen. Det andre svaret, da Eddi antakelig ikke var fornøyd med det første, var at de hadde tatt fra henne telefonen, for hun ble så urolig av samtalene.

I september fortalte VG historien om Saka. Lillesøsteren hennes er utviklingshemmet, hun har til enhver tid to pleiere rundt seg i leiligheten. Da Norge stengte ned, mistet hun ikke bare alle aktiviteter og tilbud, men også besøkene fra storesøster. Saka fikk beskjed om at døren var låst. Hun fikk heller ikke lov til å stå utenfor. Politiet viste henne bort. Norske kommuner innførte besøksstans for minst 2430 mennesker med psykisk utviklingshemming, skrev VG i saken.

16. april meldte VG at minst 252.338 avtaler på norske sykehus var utsatt på grunn av koronaen. Blant dem migrenepasienter, barn som trenger dren i øret, ryggoperasjoner og gynekologiske undersøkelser.

I følge Siv Jensen kjenner Kreftforeningen nå til at 50.000 screeninger har blitt utsatt på grunn av pandemien. Hvor mange som totalt står i helsekø, har hun ikke fått svar fra regjeringen på.

Aftenbladets meningsmåling viser at 80 prosent av velgerne i Stavanger har høy tillit til måten de lokale myndighetene håndterer og har håndtert pandemien på. Vi slutter oss til den tilliten, og legger til at nasjonalt har Folkehelseinstituttets åpenhet bidratt sterkt til denne tilliten.

Men også i Norge må vi stille spørsmål ved hva som skjedde med grunnleggende rettigheter da landet stengte og koronaloven inntrådte. Det gjelder særlig for utsatte grupper - som syke, demente og utviklingshemmede. Historiene til Saka og Eddi er viktige.

Spørsmålet Frp stiller regjeringen om helsekøen er også viktige. Hvor mange står nå i kø, hvor mange har fått helsehjelpen sin utsatt?

Vi vil komme opp i nye kriser, enten det blir i fortsettelsen av koronaen, eller helt andre ting. Da må vi også ha tatt med oss lærdom om hva som gikk galt, hvem det gikk utover. Måtte for mange vente på helsehjelp fordi beredskapen i helsevesenet ikke var god nok? Eller er det innenfor det vi må forvente når krisen rammer? Og hva skjedde med utsatte mennesker - mistet de rettigheter i rene overtramp?

Politikere og helsemyndigheter må svare med samme åpenhet som de ellers har gjort under pandemien.

Les også

 1. Koronatilliten er høy i Stavanger

 2. Åpenheten gjennom korona­krisen er det god grunn til å prise

 3. Hittil har ingen partileiar i Frp stolt på at ein kan nå nye høgder utan ein dose rå ordbruk. Kan Ketil Solvik-Olsen gjera det?

 4. Kampen mot korona er ingen lands­kamp

 5. Viking kan bli rammet av mulig koronagrep

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Kreftforeningen
 3. Siv Jensen
 4. Pandemier
 5. Beredskap

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. 15.500 tilskuere fikk fest­kvelden de drømte om: – Noe fra gode, gamle dager

 3. Kreftsyk måtte vente på hjelp i to timer da alarm­systemet ikke fungerte

 4. Viking-børsen: «For en arbeids­moral. Scoret målet som åpnet kampen»

 5. Se Vikings mål under festkvelden

 6. Sandnes-kapteinen: – Vi ga Brann gratis energi