En dårlig vinner er verre enn en dårlig taper

AFTENBLADET MENER: Ingenting er så fascinerende og spennende som jevne valg, men dette stiller helt spesielle krav til vinneren.

Donald Trump på vei til talerstolen onsdag morgen. Utsagnene hans vakte oppsikt.
 • Leder
Publisert: Publisert:

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sa under hele valgkampen at han ikke bare vil være Demokratenes president, hvis han blir valgt. Han vil være alle amerikanernes president.

I det store og hele har dette vært holdningen til de fleste presidenter og presidentkandidater. Også velgerne, selv om de har stemt på en annen, har tradisjonelt sluttet opp om USAs president som «vår president».

Vinnere, særlig de som vinner jevne valg, har lagt vekt på dette og det har ikke vært uvanlig at de har utnevnt medlemmer av det andre partiet til nøkkelposisjoner for å få til forsoning og samling.

Allerede i 1960 stod det advokater klare for å bestride valgresultatet da Richard M. Nixon tapte knapt for John F. Kennedy, men Nixon ville ikke ha noen prosess.

Les også

Hva skjedde nå, egentlig?

Den sittende presidenten, Donald Trump, har fått det for seg at det er han, og ikke de amerikanske velgerne, som skal kåre vinnere og tapere. Talen han holdt til nasjonen onsdag morgen, lenge før det var avgjort om han hadde vunnet eller tapt, inneholdt blant annet trusler om bruk av rettsapparatet for å stoppe opptellingen av lovlig avgitte stemmer. Det er ikke til å undres over at selv republikanere fra den harde kjernen ble oppskaket av denne måten å regelrett frata folk stemmeretten på.

Også avisen Washington Post kom onsdag med en oppfordring om å telle alle stemmene uten å blande inn rettssystemet. Avisen bad «ansvarlige republikanske ledere» stoppe alle forsøk fra Trump på å «avbryte lovlig opptelling av lovlig avgitte stemmer, eller å kaste skygge over resultatene».

Trump, som har gjort det til en livsoppgave å angripe falske nyheter, er blitt en levende fabrikk for det samme. For eksempel når han konstruerer historier om at stemmene han ikke vil skal telles, ligger bortgjemt på kott og i kroker.

Historien er full av dårlige tapere, men amerikansk politisk historie har vel så mange gode tapere. Dessverre er historien nå også i ferd med å bli preget av dårlige vinnere, som er verst av alt.

I gamle diktaturer, som utvikler seg i retning av å avholde frie valg, misforstår ofte disse poengene. De tror valgseier betyr at vinnerne har fått mandat til å herse med taperne. USA har over 200 års erfaring med frie valg og bør unngå å gå i den samme fellen, enten det er Donald Trump eller Joe Biden som møter på innsettelsesseremonien 20. januar neste år.

Les også

 1. Valgmedarbeiderens bønn: «Kjære Gud, gi oss et valgskred!»

 2. I mange delstater er republikanerne i sving med en slags kamp i kampen – en kamp for å hindre folk i å stemme

 3. At det var den fattige, kvite arbeidarklassen som gav Trump sin førre val-triumf, er for unyansert

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Politikk
 3. Joe Biden
 4. Nixon
 5. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 4. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 5. NY Times: Politikere i Brasil vil tiltale Bolsonaro for massedrap

 6. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger