Assange fortjener asyl

AFTENBLADET MENER: Rettsforfølgelsen av Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange er en skamplett. Assange bør innvilges politisk asyl, ikke sendes i fengsel.

Julian Assange risikerer å sitte i fengsel resten av livet. Han burde vært innvilget asyl, om nødvendig i Norge, mener Aftenbladet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Andre runde av den britiske rettsaken mot Julian Assange (49) viser igjen hvorfor behandlingen av Wikileaks’ grunnlegger er en farse og en skamplett på Europas forhold til ytringsfrihet.

Assange, som har sittet fengslet siden britisk politi stormet den equadorianske ambassaden hvor Assange oppholdt seg mellom 2012 og 2019, risikerer å bli dømt til fengsel på livstid for spionasje og terrorisme dersom han blir utlevert til USA.

Amerikanske myndigheter innledet straffeprosess mot den australske Assange i 2010, etter at nettstedet Wikileaks publiserte informasjon som var frambragt av den amerikanske varsleren Chelsea Manning. Informasjonen inneholdt blant annet dokumentasjon på amerikanske styrkers krigsforbrytelser gjennom drap på sivile og journalister under krigen i Irak.

I november samme år ble Assange siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, og det var for å unngå å bli utvist fra Storbritannia til Sverige at Assange fikk asyl i Equador og tok tilflukt i ambassaden i London. Den svenske siktelsen ble seinere henlagt etter bevisets stilling.

Assange fryktet - med rette eller urette - at Sverige ville utlevere ham til USA, hvor han risikerer å bli sittende fengslet resten av livet.

Behandlingen av Assange burde fått større politisk oppmerksomhet også i Norge. Landet som prematurt delte ut Nobels fredspris til president Barack Obama burde tidlig ha merket seg Obama-administrasjonens forfølgelse av varslere og den sterke økningen av avansert elektronisk overvåking som skjedde i Obamas presidentperiode.

Det er uakseptabelt å godta at amerikanske myndigheter kan straffeforfølge og få utlevert utenlandske statsborgere som ikke engang har befunnet seg i USA da de begikk de handlingene de er tiltalt for.

Under husarresten i ambassaden i London tok Assange Wikileaks i en mer ekstrem politisk retning. Wikileaks, i samarbeid med russiske myndigheter, ble et redskap i president Donald Trumps valgkamp, ikke minst gjennom publiseringen av interne eposter fra demokratenes valgkamporganisasjon. Assange og Wikileaks er i dag helter i konspirative nettfora og blant deler av ytre høyre.

Dette har nok gjort at Assange har mistet mye av den bredere godviljen han hadde i årene etter 2010, men da er det viktig å gjenta at det ikke er de ytringene vi har sympati med som fortjener beskyttelse. Det er de ytringene vi ikke liker.

Assange sitter i dag i høysikkerhetsfengselet Belmarch, sammen med Storbritannias verste forbrytere. Han burde i stedet vært tilbudt politisk asyl. I Norge, om nødvendig.

Det er ikke de ytringene vi har sympati med, som fortjener beskyttelse. Det er de ytringene vi ikke liker.

Les også

 1. Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA

 2. CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA

 3. Sverige henlegger voldtektssak mot Assange

 4. Siktelse mot russere i USA undergraver Julian Assange

Publisert:
 1. WikiLeaks
 2. Wikileaks
 3. Julian Assange
 4. Spionasje
 5. Obama

Mest lest akkurat nå

 1. Brøytebil kjørt seg fast - kø i Sandnes

 2. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid

 3. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 4. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 5. LO ber om gratis selvtester og vaksinering på jobb

 6. Da Gjert Ingebrigtsen testet gullmetoden på seg selv, ble kona flau