Grillforbudet: Eneste rette er totalforbud, mener Aftenbladet

LEDER: «Det må jo gå an å bruke sunn fornuft», freser sinte motstandere av grillforbudet. Svaret på det er at sunn fornuft er å la grillen hvile nå, hvis den ikke er elektrisk.

Det er rett og slett ikke rom for å bruke skjønn nå. Forbudet mot åpen flamme er godt begrunnet og må respekteres, også av godt voksne menn som mener de selv vet best, mener Aftenbladet. Bildet er fra slokkingsarbeidet på Ombo, som nå har pågått i en uke.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

På Ombo har alle tilgjengelige mannskaper kjempet en heroisk kamp mot flammene i over en uke. Tolv timer i døgnet strever de i kvelende varme for å hindre at brannen sprer seg ytterligere, noe som kan true bebyggelsen. En konsekvens av dette er at det er færre brannfolk enn vanlig i beredskap dersom det skulle bryte ut en ny brann et annet sted.

Været vi har opplevd siden starten av mai har skapt helt ekstraordinære forhold. Det er rett og slett knusktørt. Både vegetasjon og bygninger er så tørre at brannfaren med rette kan karakteriseres som ekstrem. I løpet av helgen ble det meldt om en gressbrann som sannsynligvis ble antent av reflekser fra en vindusrute.

I en slik situasjon er det ikke det minste rart at Rogaland brann og redning, som omfatter ti kommuner, har bestemt at det ikke er lov til å grille, med mindre du har en elektrisk grill uten åpen flamme. Og at denne regelen ikke har noen andre unntak. Selv om du fyrer opp en gassgrill midt på en parkeringsplass, uten så mye som et gresstrå å se i nærheten. «Idiotisk overformynderi», sier noen. Det må jo gå an å bruke sunn fornuft. Og det er jo ikke grillforbud i Spania, hvor de har slikt vær som dette hele tiden. Disse kritikerne, som etter kommentarfeltene å dømme overveiende er godt voksne menn, har ikke forstått problemstillingen.

Les også

Grillforbud? Neida, ikke helt

Et totalforbud er den eneste praktiske måten å forebygge på. Fordi et delvis forbud, med unntak på visse betingelser, ville blitt umulig å håndheve. Det er derfor kommunen, på en forbilledlig frisk og humoristisk måte, har brukt sosiale medier til å være særdeles tydelig. Nei. Det er ikke unntak. Ikke for noen, under noen omstendigheter. Punktum. Forbudet er ikke myntet på de ansvarlige, men på de uansvarlige.

Og når det gjelder land med varmere normalklima enn oss, er det vel på sin plass å minne om de enorme skogbrannene som hvert år herjer i California, i Portugal og Spania. Katastrofebrannene i Portugal i fjor kostet over 100 menneskeliv, flere av dem var frivillige brannmannskaper.

Men det er selvsagt alltid noen som enten ikke har fått forbudet med seg, eller som gir blaffen. Brannvesen og politi var ute flere steder i byen i løpet av helgen for å minne folk om forbudet. I slike tilfeller er det på sin plass å bruke «sunn fornuft», og la være å gi bøter med mindre det åpenbart dreier seg om grov uaktsomhet.

Les også

Brannvesen og politi må stoppe grillere og bålbrennere

Publisert: