Sutrete mediekritikk fra Slottet

AFTENBLADET MENER: Vi har stor sans for morskjærligheten kronprinsesse Mette-Marit viser overfor barna sine, men det siste angrepet på mediene er feilplassert.

Kronprinsesse Mette-Marit med Marius på armen etter bryllupet i 2001. Siden er han meldt ut og inn av offentligheten fram til han nå flytter til USA.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forbindelse med at sønnen Marius Borg Høiby fylte 20 år, skrev kronprinsessen et åpent kjærlighetsbrev til ham. Brevet ble også publisert på hoffets egne hjemmesider, kongehuset.no. Det er sympatisk å vise hvor viktig sønnen er i hennes liv. Det hun skriver er heller ikke uviktig eller uvesentlig, fordi det er en del av historien til kronprinsparet i Norge.

Derimot er det grunn til å være mer spørrende til den delen av brevet som inneholder mediekritikk. Det ser nesten ut som om det ikke er fred å få for kronprinsfamilien, men det er det. Faktisk er det svært lite av deres private liv som deles med resten av folket. Det burde faktisk bekymre hoffet at det i tillegg blir mindre og mindre kongestoff i mediene, fordi det kan true kongefamiliens eksistens og status.

Ok, i begynnelsen av forholdet til kronprinsparet var det mye ståhei, enormt med medieoppmerksomhet og flere som gikk over streken. I flere tilfeller ble Marius Høiby, som da var en liten gutt, eksponert i mediene på en måte som var uheldig.

Samtidig var mye av journalistikken den gang svært relevant og Haakon og Mette-Marit bidrog til interessen ved for eksempel å være det første kongelige paret i verden som offisielt gikk ut og sa at de hadde inngått samboerskap. Mette-Marits såkalt utagerende bakgrunn og hennes status som alenemor var også momenter som bidrog til interessen fram mot eventyrbryllupet i august 2001.

Lille Marius var selvfølgelig sentral i bryllupsfeiringen og stod blant annet sammen med moren på slottsbalkongen og vinket til folket etter bryllupet.

Hvorfor Mette-Marit pirker borti 16–17 år gamle historier nå, er vanskelig å forstå. Hvorfor hun, uten å konkretisere, kritiserer medier for nylig å ha dekket Marius’ ungdommelige ubetenksomhet, er like vanskelig å forstå. Bortsett fra at hun ber om at han får fred når han nå flytter til utlandet for å studere.

Og fred er noe kronprinsfamilien får mye av, bortsett fra når de selv oppsøker ufreden, slik kronprinsessen har gjort nå. Trolig er det en stor andel av folket som ikke engang vet hva parets to felles barn heter, hvor gamle de er eller når de har geburtsdag.

Marius selv selger dyre effekter på Finn.no og har oppgitt Slottet som adresse. Han er på røde løpere, poserer med kjendiser som Justin Bieber, stiller velvillig opp på selfier og er tydelig til stede i alle typer sosiale medier. Dessuten er han 20 år og kan ta sine egne valg.

Les også

 1. Mette-Marit er på Twitter

 2. 2010: Bred oppslutning i Stortinget om monarkiet

 3. 2016: Monarkiet i Norge bør avvikles

 4. 2001: Monarkiet og folket

Publisert:
 1. Medier
 2. Kjærlighetsbrev
 3. Journalistikk
 4. Kjendis
 5. Barn og unge

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 3. Motorstopp på E39 onsdag formiddag

 4. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 5. Kraftig regnvær og flomfare på vei

 6. Lille-«Regå» havner på Østlandet