Libanons tragedier

LEDER: Libanons tragedie fortsetter. Det vesle, men strategisk viktige landet som ble rystet av kjempeeksplosjonen tirsdag, er fra før inne i en av sine største kriser på flere tiår.

Sårede fraktes vekk fra eksplosjonsområdet i Beiruts havn tirsdag ettermiddag.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den enorme eksplosjonen som rystet havneområdet i Beirut tirsdag ettermiddag førte umiddelbart til spekulasjoner om hvorvidt dette var en bombe, og i tilfelle hvem som kunne tenkes å stå bak.

Siden eksplosjonen fant sted bare kort tid før en viktig milepæl i rettsoppgjøret etter drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri i 2005, var det mange som mistenkte den sjiamuslimske Hesbollah-militsen.

Dette viste seg å være feil. Årsaken til eksplosjonen skal ha vært uforsvarlig lagring av store mengder ustabil kunstgjødsel. Over 200.000 mennesker skal ha mistet hjemmene sine i eksplosjonen.

Helt siden Libanon erklærte seg uavhengig av Frankrike i 1943, har landet vært hjemsøkt av en serie av voldelige konflikter. Som med alle andre land i Midtøsten er Libanons grenser et produkt av de europeiske stormaktenes spill om innflytelse og naturressurser. Et lappeteppe av stammer, religioner og allianser som nesten kontinuerlig har skapt store spenninger og enorme lidelser for befolkningen.

Fra tidlig på 1980-tallet til midt på 2000-tallet var mesteparten av Libanon okkupert av Israel og Syria. De siste syriske styrkene forlot landet så seint som i 2005. Og det skulle gå knapt ti år før syrerne vendte tilbake. Ikke som okkupasjonsstyrker, men som flyktninger fra den voldsomme borgerkrigen. I dag anslås det at Libanon, med sine snaue sju millioner innbyggere, har gitt beskyttelse til over 1,5 millioner syriske flyktninger. Libanon har også nesten en halv million palestinske flyktninger fra Israel.

Det er verdt å ha i bakhodet at Libanon er et lite land. Drøye 10.000 kvadratkilometer, eller bare en 36-del av Norges areal. Og dermed et av de tettest befolkede land i verden.

Beliggenheten mellom Syria og Israel, kombinert med en turbulent innenrikspolitisk situasjon, har gjort Libanon til en slagmark i kamper mellom en lang liste av aktører. Kristne, drusere, sjia- og sunnimuslimer har inngått skiftende allianser og krigene som er ført, både som borgerkriger og i form av invasjoner, har skapt enorm lidelse.

De siste årene har Libanon også blitt hjemsøkt av økonomisk sammenbrudd, med hyperinflasjon og massearbeidsledighet. Korona-pandemien har selvsagt akselerert den økonomiske nedturen ytterligere.

Libanon vil trenge hjelp for at landet skal klare å komme seg på beina igjen. Landet har tross sine mange tragedier også vist at det er mulig å skape et livskraftig og pluralistisk samfunn også der betingelsene ser dårlige ut. Skulle et svekket Libanon nå falle under innflytelse av totalitære aktører, vil tragedien bli komplett.

Som med alle andre land i Midtøsten er Libanons grenser et produkt av de europeiske stormaktenes spill om innflytelse og naturressurser

Les også

 1. Over 100 mistet livet i eksplosjonene i Beirut: - En enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt

 2. Antall døde ventes å stige etter katastrofen i Beirut

Publisert:
 1. Libanon
 2. Demokrati
 3. Midtøsten
 4. Syria
 5. Israel

Mest lest akkurat nå

 1. Tankbil veltet: Saktegående kø på E39 og inn mot Randaberg sentrum

 2. 20 grader i dag, uvær til natten

 3. Ferde vil øke bom­takstene på Nord-Jæren

 4. Først da turisttrafikken omtrent var borte, fikk Sandnes svar om Preikestol-skilting

 5. Marianne (57) ble drept på jobb for Nav: «De etterlatte kjenner på dyp sorg, fortvilelse og sinne»

 6. Lokalt lag storspilte - klar for kvartfinale