Ro ned litt, Høyre!

LEDER: Høyre foreslår å innføre fraværsgrense også i ungdomsskolen. Enda mer byråkrati og kontroll, altså, og dermed enda litt mindre tid til elevene.

Statsråd Henrik Asheim (H) er nestleder i Høyres programkomite. De vil ha mer kontroll over skolefraværet til de yngste tenåringene våre.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I 2016 innførte regjeringen fraværsgrense på videregående skole. Mer enn ti prosents udokumentert fravær fører til at du ikke får karakter i faget.

Fraværet i videregående har gått litt ned etter dette. Men frafallet i videregående - elever som slutter - har det ikke fått bukt med. Flere elever får også «Ikke vurdert» i flere fag.

Høyre gjør som skolepolitikere i vår tid ofte gjør - hvis noe ikke virker sterkt nok, så gjør de mer av det, og enda tidligere. «Selv om fraværsgrensen på videregående har hatt god effekt, er det fortsatt altfor mange elever som ikke fullfører videregående, sier Høyrepolitiker i Stavanger, Terje Eide, til Rogalands Avis. «Ved å gripe fatt i høyt fravær tidligere enn videregående vil vi bidra til en bedre start på videregående og gjennom det øke sannsynligheten for at man fullfører.»

«Mestring henger tett sammen med læring», sier Henrik Asheim, statsråd og nestleder i Høyres programkomite til Aftenposten. «Vi må stille høye forventninger og krav til alle elever og ikke tillate at elever bli hengende etter i fag».

Det gir også lite mening. Hvis man rett og slett ikke tillater at elever blir hengende etter i fag, så slutter de med det? Hvis man bare stiller høye nok krav til elevene, så vil de oppleve mestring? Det er en ganske pinlig forenkling av ganske kompliserte ting.

Høyre hadde den samme diskusjonen oppe før landsmøtet i 2019. Den gang vant Anne Bjærtnes fram med argument som at hvis fraværet handler om dårlig mestring av fag og det sosiale, skal ikke ansvaret skyves fra skolen og over på barn helt ned i tolvårsalderen.

Det argumentet holder fremdeles. Og det bør trumfe bekymringen for at ikke alle skoler og lærere følger godt nok opp når elever blir mye borte fra skolen. Det kan man ta tak i på andre måter.

Mer interessant er det når Høyre vil foreslå å gjøre noe med sammensetningen av fagene i ungdomsskolen, gjøre undervisningen mindre A4-preget, og innføre yrkesfag som obligatorisk valgfag, slik språkfag er i dag.

For vi trenger en mer variert og mindre teoritung skole. Vi trenger en ungdomsskole som gir mening, også for de som ikke er så teoristerke. For å få til det, trengs i alle fall politikere som greier la være å sette inn kontrollerende, målbare tiltak på det som ikke lett lar seg måle.

Les også

 1. Har den gode læraren blitt for utydeleg for oss?

 2. – Ap vil ha vekk detaljstyringa i skular og sjukehus. Kan dei klara det?

 3. – Dette er å ha altfor lange, overstyrende fingre inn i både klasserom og husrom.

Publisert:
 1. Skole og utdanning
 2. Yrkesfag
 3. Henrik Asheim
 4. Skolepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd

 2. – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 4. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet