Siste ord om olje og Arktis

LEDER: Det er ikke nødvendigvis politikerne som har siste ordet i saken om oljeboring i Arktis, hvis pengene forsvinner.

Shell trakk seg fra letingen i Alaska i 2016 etter at riggen Kulluk gikk på grunn og prosjektet ble for dyrt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Barentshavet nord ligger i Arktis, som lenge har vært et kontroversielt område å lete etter olje og gass i.

Det franske oljeselskapet Total sa allerede i 2012 at de ikke ville bore etter olje og gass i isfylte områder i Arktis. Andre oljeselskaper, som Shell, har trukket seg fra leting i arktiske strøk fordi det ble for dyrt.

Diskusjonen om definisjonen av iskanten og mulig åpning av Barentshavet nord har allerede startet i norsk politikk. Og i regjeringen er det steile fronter, spesielt mellom Frp og Venstre.

Men mens politikerne krangler seg imellom, er det noe helt annet som er i ferd med å skje.

Les også

Forskere: Klimaendringene kan true sivilisasjonen

Les også

FN-rapport viser verre klimaeffekter enn tidligere beregnet

Ut av Arktis

I forrige uke annonserte den amerikanske storbanken Goldman Sachs at de vil slutte å finansiere letevirksomhet i Arktis. Dette er del av bankens nye klimastrategi, der de beskriver klimakrisen som «en av de mest betydelige utfordringer i det 21. århundre».

Andre banker, som franske BNP Paribas, har tidligere sagt det samme. Men Goldman Sachs er den første amerikanske banken som definerer Arktis som et område de ikke ønsker å låne ut penger til. Det kan sette en ny standard, og flere kan følge etter.

Tidligere denne måneden nærmest kollapset klimaforhandlingene i Madrid under COP25. verken politikere globalt eller politikere i Norge klarer å få til noe av betydning for å stoppe klimagassutslippene fra å øke.

Les også

Lekket klimarapport: All permafrost kan begynne å tine

Les også

Rekordlite is i Arktis

Klimarisiko

Ifølge den britiske avisen The Guardian, har de største investeringsbankene gitt lån på rundt 700 milliarder dollar til olje- og gasselskaper siden Paris-avtalen ble signert i 2015.

Men flere og flere investorer og banker har de siste årene tatt klimarisiko med i beregningen, og er varsomme med å bidra til å finansiere prosjekter som kanskje ikke blir lønnsomme.

Hvis nå finansgigantene begynner å flytte pengene sine bort fra både Arktis, og til slutt alle olje- og gassinvesteringer, vil det få enorme følger.

Til forskjell fra oljeselskapene, er ikke banker og investorer avhengige av olje og gass for å tjene penger. De kan tjene penger på helt andre ting. I tillegg teller forbrukermakt- og holdninger mer for disse selskapene.

Det er derfor ikke nødvendigvis politikerne som har siste ordet i saken om oljeboring i Arktis.

Publisert: