Trumps fallende stjerne

LEDER: At mektige krefter i det republikanske partiet endelig begynner å få øynene opp for hvor farlig Donald Trump er, er et lite lyspunkt i USA.

President Donald Trump får økende motstand fra sine egne i det republikanske partiet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Onsdag skrev nyhetsbyrået Reuters om en gruppe på flere titalls republikanere, som har gått sammen i et forsøk på å forhindre president Donald Trumps gjenvalg.

Gruppen består foreløpig av minst tjue personer som har tjenestegjort i Det hvite hus under Ronald Reagan og far og sønn George Bush.

De siste ukene har det haglet med kritikk fra flere hold mot Trump for måten han har slått hardt ned på demonstrasjoner mot rasisme og politivold i USA, og for hans håndtering av koronapandemien.

Og den nylig etablerte gruppen av republikanere mener at fire nye år med Donald Trump som president vil være så skadelig at velgerne heller bør stemme på demokratenes kandidat Joe Biden, tross ideologiske forskjeller.

Les også

Det er langt fra over

Les også

Trump truer demonstranter i Washington med maktbruk

Flere og flere

Denne gruppen føyer seg inn i rekken av republikanere som nå tar til orde for å prøve å hindre at Trump får fire nye år i Det hvite hus.

I desember i fjor grunnla en rekke prominente republikanere den politiske protestgruppen «The Lincoln project», der målet også er å hindre at Trump blir gjenvalgt.

Også tidligere president George W. Bush og senator Mitt Romney har sagt at de ikke vil støtte Trump. Tidligere utenriksminiter Colin Powell har sagt at han vil stemme for Joe Biden.

Mange av dem har jobbet hardt hele sitt politiske liv for å komme dit de er i dag. Og mange har solgt sjelen sin til Trump i bytte mot makt.

Det sitter langt inne for politikerne på toppen av det republikanske partiet å gå mot sin sittende president. For det betyr å sette politiske prioriteringer i fare, som for eksempel utnevnelsen av konservative dommere, og opprettholdelsen av handelspolitikken og skattepolitikken. I tillegg utsetter de seg for Trumps vrede.

Men som Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton skriver i boken sin, «The room where it happened»: Han tok jobben i Det hvite hus fordi han var patriotisk og i troen på at han kunne forme presidenten. Men Bolton fant ut at dette ikke var mulig.

Les også

Bolton tegner et bilde av en umoden og farlig president

Les også

Trumps stab benekter at TikTok-kampanje lå bak lavt oppmøte

Lyspunkt

Det at de nå tør å stå opp mot Trump, viser hvor desperat situasjonen føles for mange. De ser både at det republikanske partiet rives i stykker, og at det faktisk verken er bra for partiet eller for landet at Trump fortsetter som president.

Hver for seg vil de kanskje ikke overbevise mange, spesielt siden det amerikanske samfunnet nå er så polarisert. Men den sterke samlede motstanden kan være med på å gi flere Trump-skeptiske republikanere lov til å sette partilojaliteten til side.

At mektige krefter i det republikanske partiet endelig begynner å få øynene opp for hvor farlig Donald Trump er, er et lite lyspunkt i USA.

Les også

 1. - USA settes i fare om Trump blir gjenvalgt

 2. Bolton om toppmøtekrise: Trump ville true med å gå ut av Nato

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. Det hvite hus
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Han har bare én testikkel, men baller nok til å fronte et vanskelig tema

 2. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 3. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 4. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 5. Snøværet gir utfordringer på Stavanger lufthavn, Sola

 6. Oppgaven var stor, men Viking-trenerne holdt ord: - Vi hadde noe å bevise