Skjebneår for sandnesskolen

AFTENBLADET MENER: Svakere prestasjoner og færre ressurser er bakteppet når bystyret i Sandnes behandler kvalitetsmeldingen for skolen.

Ordfører Stanley Wirak (Ap) og resten av bystyret gjør lurt i å ta skoledebatten på alvor allerede nå.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Endringene i resultatene er marginale. Kommunaldirektør Pål Larsson har derfor helt rett når han sier til Aftenbladet at det ikke er grunnlag for å konkludere. Først over tid går det an å fastslå om kvaliteten virkelig går ned og om dette eventuelt har sammenheng med kuttene i skolesektoren.

Sandnes har ingen store avvik fra landsgjennomsnittet på de nasjonale prøvene og kommer også godt ut når de sammenligner seg med nabokommuner i satsing på skolen. Når politikerne møtes mandag kveld kan de derfor velge å sette seg på gjerdet og avvente utviklingen. Det vil vi likevel advare mot.

Her finner du Kvalitetsmeldingen 2017

For det er ingen tvil om at kuttene i skolesektoren har hatt stor innflytelse på driften. Aftenbladet skrev fredag i forrige uke at fjorårets kutt på 35 millioner kroner har ført til større klasser, lavere vikarbudsjett og lavere voksentetthet. Sykefraværet har økt og antall elever har på to år økt med 434.

Det er ikke automatikk i at mindre penger gir lavere kvalitet. Knapphet i ressurser kan utvikle både kreativitet og energi, noe vi tror også kan ha skjedd i Sandnes. Det er likevel all grunn til å ta beretningene til de som sitter tett på utviklingen på høyeste alvor. Når den erfarne rektoren Hans Skjæveland på Sørbø skole sier at fjoråret var det tyngste året han har hatt, så har han belegg for påstandene.

Sandnespolitikerne skal være glade for at de har ansatte som gir klar, tydelig og tidlig beskjed. Vi går ut fra at Skjæveland var inkludert da ordfører Stanley Wirak (Ap) i en radiodebatt på NRK Rogaland snakket om byens gode «rektorkorps». Debatten viste for øvrig at Wirak var svært fornærmet på Aftenbladet, som har satt søkelys på forholdene ved skolene i Sandnes.

Det må selvfølgelig Aftenbladet tåle, men sandnesskolen blir ikke bedre av at det hamres løs på medier eller journalister.

Derfor gjør politikerne lurt i å gå dypt inn i kvalitetsmeldingen nå, og ikke vente på at det muligens snur. Blant annet bør det bores dypere i om det er sammenheng mellom mindre penger og dårligere resultater. Hvis trenden ikke endres de neste to årene, vil den nemlig være enda tyngre å snu. Bystyret må derfor være bevisst på at vi kan gå inn i et skjebneår for sandnesskolen.

Publisert: