Raqqas fall gir farligere IS

LEDER: Kampen mot «Den islamske staten» (IS) er ikke vunnet, selv om de nå er jaget ut av den syriske byen Raqqa.

Dronebilder som torsdag ble tatt over den ødelagte og utbombede byen Raqqa.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag formiddag kom den offisielle erklæringen fra den USA-støttede, syriske styrken SDF om at de hadde seiret i Raqqa. Byen har vært regnet som en slags hovedstad for det såkalte IS-kalifatet, og framstår nå i ruiner.

Det er et stygt og tragisk syn, men det er enda verre å tenke på all den meningsløse torturen, de forferdelige henrettelsene og alle de titusener av menneskene som har måttet flykte fra det som en gang var en flott by.

40 av de antatt 100 fremmedkrigerne som har dratt fra Norge er fortsatt i Syria. Det er ikke gjort rede for dem den siste tiden. Det gjelder også de norske kvinnene som har giftet seg med IS-krigere og fått barn under oppholdet. Ingen vet hvem som er i live og hvem som er drept.

Les også

– De som eventuelt kommer hjem, må regne med å bli pågrepet, begjært varetektsfengslet og straffeforfulgt.

Sult, lidelse, flukt og krig vil fortsatt prege området. Det er egentlig ingen som ser på «befrielsen» av Raqqa som en avslutning på elendigheten. Dette skyldes minst fire ting: IS er ikke utradert, Syria styres fortsatt av despoten Bashir al-Assad, det er store, uløste problemer mellom forskjellige etniske folkegrupper i regionen og de storpolitiske konfliktene er i all hovedsak ikke løst.

IS vil fortsatt drive krigføring fra andre, mindre baser i området. De har mistet nærmere 90 prosent av landområdene de en gang holdt, men det kan en periode bety at organisasjonen er farligere og mer uforutsigbar enn noensinne.

Å tro at IS-sympatisører vil slutte med terroraksjoner i forskjellige verdenshjørner, er dessverre også naivt. Akkurat nå kan de tvert imot framstå som en skadd og farlig bjørn.

Det er mye som skal gjenoppbygges i Raqqa, og da snakker vi ikke bare om ødelagte kulturskatter. Vi snakker om innbyggernes trygghet, infrastruktur, helsetilbud og matforsyninger. I årene framover er det kort og godt ikke grenser for hva byen trenger av hjelp og solidaritet fra andre land og organisasjoner.

NATO var blant organisasjonene som var tidlig ute med å gratulere den globale koalisjonen med seieren i Raqqa. Generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er en viktig milepæl i kampen mot IS.

Samtidig understreker dette både NATOs og medlemslandenes forpliktelse til å bidra til fred, stabilitet og gjenoppbygging i årene som kommer.

Les også

 1. IS hevder å stå bak moskébombe i Kabul

 2. Utbombet Raqqa skal tilbake til hverdagen etter seierserklæring

 3. Kan lappeteppet Syria holdes samlet?

Publisert:
 1. Krig
 2. Raqqa
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 4. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

 5. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig

 6. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur