Ny mulighet for FNB

AFTENBLADET MENER: Det var godt gjort av partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) å komme ut av sitt første landsmøte uten å være fullstendig splittet.

Store oppgaver venter FNBs nye lederduo, Frode Myrhol og Cecilie Lyngby.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oppkjøringen til landsmøtet har i realiteten pågått i over ett år og har inneholdt alle barnesykdommer til nye organisasjoner: personsplid, utmeldinger, suspensjoner, lederstrid, utsettelser og dessuten noen turer innom domstolene.

Fjorårets valgresultat, som blant annet gav 11 representanter i Bergen bystyre og seks i kommunestyret i Stavanger, er tilsynelatende skuslet bort. Iallfall viser meningsmålinger i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad at de ved valg i dag ikke hadde fått noen representanter i de to storbyene.

Opptakten til helgens landsmøte har vært langt fra normal. Partiorganisasjonen er ung og har i realiteten stått uten ledelse fram til helgen, fordi landsmøtet stadig har vært utsatt. Fram til det siste var det også uklart om landsmøtet ville godkjenne innkallingen, men det gjorde de. Partigründer Frode Myrhol fra Stavanger har bare i begrenset grad klart å holde troppene samlet gjennom kontinuerlige stridigheter nasjonalt og i lokalavdelingene, og reagerte med sjokk da det gikk opp for ham at han før helgen ikke hadde full støtte fra valgkomiteen i kampen om ledervervet.

Løsningen ble at partiet valgte en modell som har vært testet ut av både MDG i Norge og Miljøpartiet i Sverige: delt lederskap. Frode Myrhol skal ta seg av politikken og Cecilie Lyngby fra Oslo skal bygge organisasjonen. Begge deler er uhyre viktig for partiet framover.

Partiet er nemlig sterkt preget av manglende organisasjonsstruktur. I lengden er ikke partiet levedyktig hvis det bare mobiliserer foran valg. Pandemiåret 2020 har dessuten vist at velgerne etterlyser politikk på flere samfunnsområder enn bompenger. I år har de vært sjanseløse når det gjelder å sette dagsorden.

Les også

Klima, kunst, kriminelle og innvandring splitter Folkeaksjonen nei til mer bompenger

De lokale stridighetene har dessuten vist at både motivasjon og bakgrunn blant deres folkevalgte har vært svært forskjellig. I Stavanger har forsøkt å legge seg i sentrum i det politiske landskapet, mens de andre steder er ute i den ene eller andre grøftekanten.

Det skal godt gjøres for det nyvalgte sentralstyret å bygge opp FNB til å spille en rolle i neste års stortingsvalg, noe de lå an til etter fjorårets fylkestingsvalg. Samtidig viser helgens landsmøte en evne til å ta samling i bunn. Istedenfor å ha stemt seg selv i fillebiter, har de gitt seg selv en ny mulighet. Lokalvalgene om tre år bør være det mest nærliggende målet for FNB. Det er nok også på det tidspunktet vi får beskjed om dette er et parti som er kommet for å bli.

Les også

 1. I denne kommunen får nå hele FNB plass i samme personbil

 2. FNB-landsmøtet kan bli gjennomført bak lukkede dører

 3. FNB stenger deler av landsmøtet for pressen

Publisert:
 1. Frode Myrhol
 2. Politikk
 3. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Stavanger konfekt konkurs

 3. Vinden skaper trøbbel – ferjer omdirigeres til Hanasand

 4. Omkamp om grønt tak på Sølvberget: Kan bli byens mest spektakulære park

 5. Derfor er det sommer­grønt i Roga­land i januar

 6. Spotify fjerner Neil Youngs musikk