Iran fra vondt til verre

AFTENBLADET MENER: En ny ultrakonservativ president i Iran – og en tilsvarende uforsonlig statsminister i Israel – lover ikke godt for fortsettelsen i verdens mest urolige hjørne.

Ebrahim Raisi på vei til sin første pressekonferanse som Irans nyvalgte president i Teheran mandag. Han blir offisielt innsatt i august.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Ebrahim Raisi, en ultrakonservativ alliert av de mest ytterliggående i Irans islamske republikk, blir landets nye president. I et valg sterkt preget av utstøtingen av mer moderate kandidater før valget gikk av stabelen i forrige uke ble den kontroversielle Raisi hjulpet inn i embetet av landets mektige herskere, altså presteskapet som ledes av ayatolla Ali Kamenei.

Utestengelsen av mer moderate og reformvennlige kandidater førte da også til omfattende velgerboikotter og dermed en lav valgdeltakelse, muligens under 25 prosent. Presteskapet slår nådeløst ned på alle tilløp til en samlet opposisjon, og har de siste årene konsolidert stillingen.

Valget av Raisi er nok en nedslående nyhet fra verdens mest urolige hjørne. Iran er en av hovedaktørene i et regionalt maktspill der verdens supermakter opererer i kulissene. Irans erkefiende Israel har trappet opp retorikken mot Iran i anledning presidentvalget, og Israels nye statsminister, milliardæren og bosetter-aktivisten Naftali Bennett, er minst like fiendtlig innstilt til Iran som forgjengeren Benjamin Netanyahu.

Russland president Vladimir Putin, på sin side, var raskt ute med å gratulere Raisi med valgseieren. Forholdet mellom Russland og Iran har blitt bedre og bedre, særlig i tiden etter at Vesten gikk til handelsboikott mot Iran og dermed skapte forretningsmuligheter for Russland. Da president Donald Trump sa opp atomavtalen med Iran fikk alliansen med Russland fornyet vind i seilene.

Iran på sin side bedyrer at landets ene atomkraftverk (bygget av Russland) ikke skal benyttes til å utvikle atomvåpen, noe som er Israels største bekymring.

Quassim Soleimani, Irans mektige leder for den militære etterretningstjenesten Al Quods, ble drept i et amerikansk rakettangrep i Bagdad i januar fjor. Lederen for Irans atomprogram, Mohsen Fakhrizadeh, ble drept i et attentat i Teheran i november i fjor, et angrep Israel mistenkes for å stå bak.

Det er grunn til å vente nye anslag av denne typen for å svekke Irans lederskap. Samtidig er det grunn til å vente at Iran vil videreføre og forsterke sin støtte til ulike organisasjoner - inkludert terrororganisasjoner - utenfor landets grenser. Hisbollah-militsen i Libanon, opprørsgrupper i Jemen, Assad-regimet i Syria og mange andre er nære allierte av Iran. Det samme er nabolandet Iraks sjia-muslimske partier.

Valget av Raisi er dermed nok en dårlig nyhet i en region preget av økte spenninger og en mer radikal politisk retning i samtlige av de regionale maktsentrene. Det lover ikke godt.

Iran er en av hovedaktørene i et regionalt maktspill der verdens supermakter opererer i kulissene

Les også

 1. Iran krever straff etter attentat mot atomfysiker

 2. En av Midtøstens mektigste drept

 3. Trumps fadese i Iran

 4. Bli kjent med Israels nye statsminister

Publisert:
 1. Internasjonal politikk
 2. Midtøsten
 3. Iran
 4. Russland
 5. Valg

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil