En voldsom pengebruk

AFTENBLADET MENER: Senterpartiets alternative budsjett er fullt av ønsketenkninger og oljepenger, og vidløftitige valgløfter.

Trygve Slagsvold Vedum presenterte Senterpartiet sitt alternative statsbudsjett for 2021 denne uken. Sigbjørn Gjelsvik til venstre.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Senterpartiet går for gull i oljepengebruk i sitt alternative statsbudsjett, som ble lagt fram torsdag. Deres krisepakke går Ap’s krisepakke en høy gang, og har en prislapp på hele 32,4 milliarder kroner. Oljepengebruken til Sp er 24,5 milliarder høyere enn regjeringens neste år.

Partiet legger seg også godt under regjeringens skatte- og avgiftsnivå for 2021. Partileder Trygve Slagsvold Vedum slo fast at staten er stor nok, og at det var helt misforstått at venstresiden skal være for mer skatt.

I 2021 foreslår Senterpartiet at staten skal ta inn 2,75 milliarder mindre i skatter og avgifter enn det regjeringen har planlagt. Partiet foreslår blant annet å kutte matmomsen med 2,8 milliarder kroner for å holde folk til å droppe grensehandelen.

Sp flørter med Frp’s velgere gjennom kutt i skatter og avgifter. Og de flørter med sin utvalgte samarbeidspartner Arbeiderpartiet gjennom økte skatter til de som tjener mest, og med økt formuesskatt. Og de flørter med sine velgere gjennom å rope nei til sentralisering og byråkrati.

For den røde tråden for kutt i budsjettet er å «redusere byråkrati».

Hvordan Senterpartiet definerer byråkrati vites ikke. Og heller ikke hvordan de planlegger disse kuttene. Disse budsjettkuttene, som så mange av partiets satsinger lener seg på, er tilsynelatende derfor plukket ut av løse luften.

For store kutt i byråkratiet kan faktisk ramme Senterpartiet ganske hardt. For det er kanskje ingen partier som er så glade i å kreve offentlige utredninger som nettopp dem. Uten byråkrater, ingen utredninger.

Ønsketenkninger om at EU bare vil godta at vi betaler inn mange milliarder mindre i EØS-midler, i en tid der vi er helt avhengige av EU for å få koronavaksinen her til landet, har ikke rot i virkeligheten.

Senterpartiets ekspansive pengebruken i neste års budsjett legger opp til at de i årene som kommer må fortsette å forsyne seg grovt av oljefondet for å innfri alt de lover. Eller så setter seg selv opp for et betydelig fall dersom de får gjennomslag for dette i en eventuell regjering. Noe som ikke er særlig sannsynlig.

For Senterpartiets budsjett handler mest av alt om alt de ønsker å bruke penger på og om vidløftige valgløfter. Men uten en konkret plan for hvor pengene skal komme fra. Men kanskje akkurat det ikke er så nøye, når man lover gull og grønne skoger og stadig øker oppslutningen på meningsmålingene.

Publisert: