Kampen mot smitten er politisert

AFTENBLADET MENER: De siste ukene har diskusjonen om smitteverntiltak fått en tydeligere politisk dimensjon. Det gjelder ikke minst i forholdet mellom sentrale og lokale myndigheter.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen mandag, der han viste en viss imøtekommenhet overfor helseministeren.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Er helseminister Bent Høie (H) i oktober et annet menneske enn helseminister Bent Høie (H) var i mars? De siste dagene har han helt klart hatt en skjerpet tone overfor kommunene.

Der han i mars var forsonlig, lettere humoristisk, var åpen for feil og prøvde å spille på lag, brukte han sist helg på å true byrådet i Oslo med overstyring dersom de ikke gjorde som han og Helsedirektoratet sa. Tirsdag klaget han i avisen VG over kommuner som legger all skyld for at budsjettene ikke går opp på koronapandemien.

Det tok ikke lang tid før lokale ordførere tok til motmæle. Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) mente utspillet var en direkte krigserklæring mot kommuner som jobber på spreng for å holde hjulene i gang.

Striden med byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), utviklet seg nærmest til et verbalt gateslag, som endte med et Oslo delvis gav etter. Men først etter at Johansen brukte nesten en halvtime av direktesendingen på nasjonal radio og fjernsyn til å holde en monolog i det som egentlig skulle være en pressekonferanse, ble det funnet en løsning som gjorde at begge partene roet seg.

Johansen til Aftenposten: – Jeg synes helseministeren gikk for langt. Det er uklokt.

Det er grunn til å rose begge parter for at denne saken ikke utviklet seg. Ingen av dem hadde hatt noe på å vinne med å drive maktbruk og markeringspolitikk overfor hverandre. For Norge hadde det vært katastrofalt dersom det hadde skåret seg mellom nasjonale myndigheter og landets hovedstad i det som er den viktigste saken for landet akkurat nå.

Samtidig med alt dette kom regjeringen onsdag med en rekke tiltak som skal lette på de strenge smitteverntiltakene. Blant annet er det lemping på kravene til tilskuere på idretts- og kulturarrangementer. Dette har også ført til bråk. Både nasjonale og lokale topper i opposisjonspartiene kritiserer vedtakene og kaller dem urettferdige. Særlig er de som tilhører fotballobbyen veldig snurtne.

Felles for alle disse sakene er at både Høie og kritikerne har rett. Det er underlig at bare 600 mennesker får lov å komme inn på store stadionanlegg. Samtidig er det en logikk i at dette må gjøres gradvis og at noen dermed føler de må vente ekstra lenge. Det samme gjelder i debatten mellom stat og kommuner: begge har på sett og vis rett.

Vårens konsensus kunne ikke vare og det er både bra og naturlig at frontene nå skjerpes. Samtidig ser vi at smitteverntrøttheten også begynner å bli synlig blant beslutningstakere. Når de er frustrerte er det ikke vanskelig å forstå frustrasjonen blant vanlige bargjester og fotballtilhengere.

Les også

 1. Byrådet i Oslo innfører munnbindpåbud når det er trangt på T-bane og trikk

 2. Slik letter regjeringen på korona­tiltak for idretten og kulturlivet

Publisert:
 1. Bent Høie
 2. Helsedirektoratet
 3. Raymond Johansen
 4. Kari Nessa Nordtun
 5. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

 1. 122 nye smittede på Nord-Jæren, 10 inn­lagte på SUS

 2. Hytte nedbrent på Hommersåk

 3. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 4. Speilglatt i gata? Her finner du gratis strøsand

 5. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 6. Stavanger har av­slått alle erstat­nings­krav fra tid­ligere barne­verns­barn