Erna og Siv mot høyre
Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen som justisminister tar Norge et skritt i høyrepopulistisk retning.
- Leder


Det ville nesten vært rart om ikke også den blåblå, norske regjeringen ble påvirket av det som bare kan kalles en global trend; nemlig at det såkalte "sentrum" i politikken flytter seg markert mot høyre i land etter land. Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen som ny justisminister er et slikt markert skifte.
Amundsen, som er klimafornekter og har vært en knallhard talsperson for dem som ønsker en strengest mulig asylpolitikk, vil supplere og utfylle partikollega og statsråd Sylvi Listhaug. Sammen sitter de to med det daglige ansvaret for asyl- og justispolitikken, og det er ingen grunn til å vente noe annet enn en ytterligere skjerping av en allerede polarisert debatt.
Per-Willy er en kamel
Selv sier Amundsen nå at hans mange kontroversielle utspill må leses i lys av at han har representert et opposisjonsparti, ikke et regjeringsparti. Det er likevel ingen grunn til å kalle det trakassering og personforfølgelse når han nå blir konfrontert med disse uttalelsene.
Amundsen er selvsagt hard som en kamel å svelge for de to støttepartiene Venstre og KrF. Og han hadde ikke engang overtatt nøkkelen til departementet fra forgjenger Anders Anundsen før de to partilederne Skei Grande og Hareide innkalte til pressekonferanse for å uttrykke sin skepsis.
EU i skyggen
Utnevnelsen av Frank Bakke-Jensen fra Høyre til å etterfølge Elisabeth Aspaker som europaminister kom, kanskje naturlig nok, helt i skyggen av de to nye statsrådene fra Fremskrittspartiet. Selv om dette er Finnmarks første statsråd på lang tid, og selv om de interne problemene i EU er så alvorlige at Norge bør følge svært nøye med på det som skjer i Brussel, er det Amundsen og Terje Søviknes som stjeler showet.
LES JARLE NATLANDS ANALYSE HER:
Frp toppar regjeringa før valet 2017 - og kva tyder det?Krav fra Vestlandet
Søviknes fra Os utenfor Bergen, som har vært ute av rikspolitikken etter overgrepsanklagene mot ham etter landsmøtet i ungdomspartiet for 16 år siden, har lenge vært regnet som et av partiets største politiske talenter. Og det er, uansett hva man måtte mene om saken fra 2001, grenser for hvor lenge en henlagt sak skal kunne brukes mot en person. Som olje- og energiminister fra Vestlandet vil det naturligvis bli forventet at han blir en talsmann for en næring og en region som har måttet tåle store nedskjæringer på grunn av oljeprisfallet.
I sum er endringene i regjeringen et tegn på at statsminister Erna Solberg dreier mot høyre. Med små, men tydelige skritt.