Velkommen, Ivar Braut

AFTENBLADET MENER: Maratonpresten Ivar Braut (60) må ikke løpe for fort når han begynner som biskop i Stavanger bispedømme.

Ivar Braut tar over som biskop i Stavanger. Vigslingen finner sted 19. mars neste år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da Aftenbladet presenterte kandidatene i oktober, fortalte Braut om 19 fullførte maratonløp i løpet av bare seks år, og en personlig rekord på meget habile 3.30. Han kunne også avsløre at han er en ganske god imitator.

Samtidig er det mye alvor knyttet til oppgavene han temmelig overraskende er valgt til å utføre. Stavanger bispedømme er mangslungent, men også splittet. Braut overtar etter liberale Erling Pettersen, som var populær i mange kretser, men løp fort fort for mange i de sterke, konservative miljøene.

Pettersens forgjenger, Ernst Baasland, gikk av under dramatiske omstendigheter, så Kirkerådet har lagt vekt på ro, forutsigbarhet og evne til å få alle miljøer til å trekke sammen i valget av Braut.

Les også

- Jeg er bekymret for tilliten til Kirkerådet

Les også

Studio A: Bispen og homsene

Flertallet i Kirkerådet har et såkalt liberalt syn på vigsel av homofile. Det var derfor spekulert i at de ville gå for en kandidat som vil vie homofile, men denne gangen har de lagt vekt på noe annet.

Det er et problem for Den norske kirke at den fortsatt er splittet i denne saken. Den nye biskopen bidrar til spliden ved at han fortsatt ikke vil vie homofile. Samtidig viser han åpenhet og respekt overfor meningsmotstandere og lover at disse motsetningene ikke skal bli noe problem.

Også på Kirkemøtet utmerket han seg som en troverdig brobygger, på dette området.

Vi deler ikke Brauts syn i homosaken. Samtidig har nesten hver eneste kirkedebatt de siste årene handlet om dette spørsmålet. Det er heller ikke bra, så også ut fra dette er Kirkerådets valg et tydelig signal. Dette er ellers en sak som i løpet av få år vil ha bli innhentet av samfunnsutviklingen. Den er snart en like liten problemstilling som spørsmålet om kvinnelige prester.

Braut har også på andre områder gitt uttrykk for et tradisjonelt syn på hva kirken skal være og hvordan den skal utvikle seg (helst ikke så mye). Vi og resten av bispedømmet kommer til følge nøye med hvordan han forvalter disse sidene av oppdraget. Han har lovet å være tydelig og det er bra. Vi håper han lykkes og ønsker velkommen til Stavanger bispedømme.

Les også

 1. Ivar Braut: – Jeg vil være biskop for de famlende og spørrende og vil lytte til dem som har en skjult og stille tro

 2. Led oss ikke inn i splittelse

Publisert:
 1. Stavanger bispedømme
 2. Stavanger
 3. Kirkemøtet

Mest lest akkurat nå

 1. 2500 biler fast i snøen på E18

 2. - Tung beskjed å få før jul

 3. Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Tomt for selvtester

 5. Slik kom omikron til Norge med reisende. Deretter skjedde alt lynraskt.

 6. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene