Håp om bedre kreftbehandling

LEDER: Ved Haukeland sykehus i Bergen er de klare til å prøve en ny metode for å spore hvordan kreftbehandlingen virker.

Metoder for bedre kreftbehandling er ikke bare viktig for overlevelse, men også for tidligere kreftpasienters livskvalitet.
  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Vi kan gjøre en vurdering av behandlingen etter kanskje bare én kur med cellegift, mens man tidligere måtte gjøre dette etter fire til åtte behandlinger», sa Nina Kleiven-Madsen, leder for PET-senteret på Haukeland til NRK mandag denne uken.

Ved hjelp av et nytt, radioaktivt sporstoff, kan de tidligere se om kreften sprer seg. Stoffet blir enklere tatt opp i celler som deler seg hurtig, og dette kan ses ved hjelp av en PET-maskin.

Dermed kan man tidlig avslutte en behandling som ikke virker, og prøve en annen.

Dette er ikke bare viktig for å overleve, men også for livskvaliteten videre. Kreftbehandling kan være svært tøft for kroppen, og senskadene betydelige. Vi snakker ikke alltid så høyt om det. Tidligere kreftpasienter har ofte sett at andre fikk en verre skjebne, terskelen for å snakke høyt og lenge om bivirkningene av behandlingen, kan være høy.

Dette er ikke bare viktig for å overleve, men også for livskvaliteten videre.

Det gjør unektelig godt å høre om dette mens vi er midt i korona-pandemien. Ifølge Aftenposten ble det gjennomført 24.300 færre operasjoner og 294.000 færre polikliniske konsultasjoner ved norske sykehus i mars og april i år. Globalt kan så mange som 28 millioner operasjoner ha blitt utsatt på grunn av koronakrisen. Det er forsker Lana Bubalo ved Universitetet i Stavanger som gjengir disse tallene i et debattinnlegg i Aftenbladet denne uken.

Hun minner om at de fleste land har signert minst en internasjonal avtale som gir enkeltmennesket rett til å ha så god helse som mulig, fysisk som psykisk. Landene er dermed forpliktet til å beskytte oss mot Covid-19. De fleste land har selvsagt også all mulig interesse av, og ønske om, å nedkjempe epidemien. I Norge har strategien vært å holde smittespredningen nede, både for å spare de mest utsatte, og for at helsevesenet skulle makte å ta imot alle som trengte og trenger hjelp.

Men når helsevesenet måtte prioritere koronapasienter, ble mange behandlinger av andre typer sykdommer satt på vent. Det gikk rett og slett ikke opp. Nå er selvsagt ikke Haukelands nye metode i kreftbehandling svaret på alt dette. Men det er godt nytt, det kan forbedre kreftbehandlingen og livet etterpå for mange. Og det bekrefter for oss andre at helsevesenet vårt har kapasitet ikke bare til å å beskytte og hjelpe andre typer pasienter enn de pandemien så langt har krevd, men også til å forbedre behandlingen for noen av disse.

Les også

  1. Stadig nye smittetilfeller – smittevernoverlege mener det er en god påminnelse

Publisert:
  1. Kreftbehandling
  2. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

  1. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

  2. Da Gjert Ingebrigtsen testet gullmetoden på seg selv, ble kona flau

  3. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.

  4. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

  5. 177 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – 6 koronapasienter på SUS

  6. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test