«Den sterke mann»

LEDER: De voldsomme demonstrasjonene i USA gir Donald Trump en sjanse til gjenvalg i november. Derfor vil han fortsette å puste til flammene.

Føderale sikkerhetsstyrker i Portland, Oregon.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Demonstrasjonene i flere amerikanske byer har fortsatt med uforminsket styrke helt siden politidrapet på den 46 år gamle svarte mannen George Floyd i Minneapolis 25. mai. Drapet ga anstøt til sympatidemonstrasjoner over hele verden, også i Norge, og gjorde den i utgangspunktet amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen til et globalt fenomen.

De siste ukene har det skapt sterk bekymring og ytterligere avstand mellom de politiske fløyene i USA at det har blitt satt inn føderale sikkerhetsstyrker mot demonstranter. Kampene i Oregons største by, Portland, mellom disse styrkene og demonstranter har vært voldsomme, og selv byens ordfører, demokraten Ted Wheeler, har blitt rammet av tåregass fra de føderale styrkene.

Styrkene er satt sammen av omdisponert personell fra ulike føderale enheter, som grensevakter, narkotikapoliti og US Marshals.

I byer som Seattle og Chicago har også slike sikkerhetsstyrker blitt utplassert, mens president Trump også har truet med liknende aksjoner i andre storbyer. Felles for byene er at de har ordførere fra Demokratene, og i de fleste tilfellene ligger i delstater med en Demokrat som guvernør.

Demonstrantene later til å være en uensartet gruppe. Flertallet er fredelige, mens det om nettene opptrer grupperinger som later til å ønske en voldelig konflikt. Det har forekommet plyndring, brannstiftelse og skyteepisoder.

Det er hevet over tvil at president Trump, som ligger an til å tape presidentvalget i november, ser på demonstrasjonene som en mulig vei til seier i valget. Ved å utpeke byer og delstater styrt av Demokratene som lovløse områder, kan han føre en valgkamp på «lov og orden» og skremme velgere fra middelklassen med at de har et valg mellom Trump og kaos.

Dersom uroen fortsetter, og sprer seg, er det en reell mulighet for at Trump kan gjøre et comeback på meningsmålingene. Man skulle derfor tro at demonstrantene innser dette og velger å roe ned situasjonen fram mot valget. Men dette bygger på en feilslutning.

I USA har velgerne i realiteten bare to partier å velge mellom, og svært mange amerikanere føler seg minst like sviktet av Demokratene som av Republikanerne. Det var denne tillitssvikten som gjorde Trump til president. Valgdeltakelsen i USA er svært lav, og millioner av stemmeberettigede lar være å registrere seg. Nasjonal politikk interesserer dem i liten grad, eller de har ingen tro på at det nytter å bruke stemmeretten.

Trump har alt å vinne på å fortsette å puste til flammene, en øvelse han behersker til fingerspissene.

Trump kan skremme velgere fra middelklassen med at de har et valg mellom ham og kaos

Les også

 1. Føderale styrker trekker seg ut av Seattle

 2. Justisminister Barr forsvarer maktbruk mot «opprørere og anarkister»

 3. Trump varsler at han vil sende føderale sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque

 4. Guvernører motsetter seg Trumps trusler om militærbruk

 5. Ordførere i USA ber Kongressen gripe inn mot føderale sikkerhetsstyrker

 6. Portlands ordfører gasset av Trumps utsendte sikkerhetsstyrker

 7. Guvernører motsetter seg Trumps trusler om militærbruk

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Politivold
 3. USA
 4. George Floyd

Mest lest akkurat nå

 1. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 2. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 3. Politikerne diskuterte lekser: – Snikinnføring av leksefri skole

 4. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 5. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

 6. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt