Leder: Nord-Korea fra vondt til verre

Ordkrigen mellom Nord-Korea og den amerikanske presidenten Donald Trump er urovekkende. Men forhåpentligvis forblir ordkrigen akkurat det: En ordkrig.

Regimet i Nord-Korea er uforutsigbart, bortsett fra en helt forutsigbar og absurd persondyrkelse av leder Kim Jong-un. Forhåpentligvis har regimet likevel nok kontakt med virkeligheten til å erkjenne konsekvensene av raketter mot amerikanske Guam.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Likevel er det skummelt å se hvor fort situasjonen har eskalert mellom labile makthavere i Nord-Korea og Trump. Sistnevnte har brede militære fullmakter, men liten utenrikspolitisk erfaring. Det kan bli farlig paret med Trumps ønske om å framstå som handlekraftig på hjemmebane.

Les også

Nord-Korea truer igjen med å skyte raketter mot Guam

Les også

Hva gjør Trump når Nord-Korea nå ignorerer trusselen hans om «bål og brann»?

Les også

Japan: – Nord-Koreas handlinger er provoserende

Les også

Amerikansk rapport: – Nord-Korea kan utstyre raketter med atomstridshoder

Per nå er det likevel vanskelig å tro at en virkelig farlig situasjon vil oppstå. Nord-Korea har ingen mulighet til å stå imot verdens største militærmakt, USA, og det er regimet i Pyongyang fullt klar over. Men natt til torsdag truet den nordkoreanske generalen Kim Rak-gyom med å sende raketter over Japan og la dem lande i havet nær Guam.

En væpnet konflikt i området vil ha uoversiktlige, men store konsekvenser. Den japanske forsvarsministeren presiserte samme dag at et angrep fra Nord-Korea mot Guam også utløser Japans rett til såkalt kollektivt selvforsvar.

Øya Guam i Mikronesia i det vestlige Stillehavet har vært amerikansk territorium siden 1898. Med 6000 amerikanske soldater og baser både for flyvåpen og marinen blir Guam gjerne kalt USAs "permanente hangarskip". Dersom raketter fra Nord-Korea virkelig skulle treffe i nærheten av Guam, snakker vi om en prøveskyting som vil være svært alvorlig og som vil jekke opp hele konflikten til et nytt nivå.

Les også

USA vil stenge Nord-Korea ute fra Asias største sikkerhetssamarbeid

Allerede nå er det urovekkende å se hvordan begge parter går langt i å bruke krigsretorikk. Nord-Koreas tirader er vel kjent, men nå blir landets trusler mot omverdenen møtt med tilsvarende løfter om "ild og vrede" fra USAs president.

Det inngir liten tillit til at Trump skal holde hodet kaldt i en presset situasjon.

Allerede i mars i år avfyrte Nord-Korea fire ballistiske raketter som skulle være en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan. Siden har Nord-Korea avfyrt raketter som i teorien kan nå Alaska. Men på den mer beroligende siden er det ikke tegn til troppeforflytninger som skulle vise at landet virkelig mobiliserer til krig.

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land med utbredt paranoia og en absurd persondyrkelse av ledelsen.

Likevel får vi håpe og tro at makthaverne i Pyongyang har realitetsfølelse nok til å erkjenne at raketter mot Guam vil treffe dem selv hardest.

Les også

 1. Trump truer Nord-Korea med «ild og vrede"

 2. Slik vil oljeglad Frp-topp finte ut småpartiene

 3. Dette er Erna og Jonas enige om i oljestriden om Lofoten

 4. Solfrid Lerbrekk føler seg støtt av KrF

 5. Fareed Zakaria: Vi tror Nord-Korea er «crazy», men hva om vi tar feil?

Publisert:
 1. Nord-Korea
 2. Pyongyang
 3. Donald Trump
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 3. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 4. Trafikkuhell på Solasplitten

 5. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 6. Johaug trosset kulden og fikk revansj mot Frida Karlsson