Maten du ikke glemmer

Gourmet-måltider på sykehjemmene er et fantastisk initiativ. God mat er viktig.

Når stjernekokk Sven Erik Renaa og kompanjong Torill Renaa står for maten på et lokalt sykehjem, er dette mye mer enn et pr-stunt. Maten vi spiser, og ikke minst rammen rundt måltidet, er en investering i helse, livsglede og historisk bevissthet, mener Aftenbladet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Stavangers eneste restaurant med stjerne i Michelin-guiden, ReNaa, serverte onsdag eksempler på sin prisbelønte kokekunst for beboere på demens-avdelingen på Tasta sykehjem i Stavanger. Ekteparet og forretningspartnere Torill og Sven Erik Renaa, og resten av staben deres, fortjener stor honnør for initiativet.

Sjukeheim fekk besøk av stjernekokk

Professor og forsker Dag Årsland ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) mener at mat kan være med på å gjøre hverdagen bedre for mennesker som er rammet av demens. Under- og feilernæring er et stort problem blant eldre, og særlig blant eldre som er rammet av demens.

Tidsreise

Joan Roca, som er en av verdens mest prisbelønte kjøkkensjefer, sa i et intervju med Aftenbladet i 2013 at han mener at mat, vin og måltidsopplevelser på sitt beste kan være som en reise i tid. Maten kan, i tillegg til den umiddelbare smaksopplevelsen, vekke minner og danne en forbindelseslinje mellom fortid og nåtid. Smakene og luktene fra barndommen sitter dypt i oss alle, også når hukommelsen begynner å skrante.

Å samles rundt et måltid handler om så mye mer enn å få i seg nok mat. Måltidet kan være et høydepunkt, en andaktsstund

Det er dessverre ikke til å stikke under en stol at maten som serveres på institusjoner som sykehjem og sykehus ofte er preget av kompromisser, stordrift og trang økonomi mer enn av smak, nyskaping og kvalitet. Dette skyldes selvsagt at de fleste institusjoner har trange økonomiske rammer og må konsentrere seg om å lage mat som kan mette flest mulig for minst mulig.

Omsorg for måltidet

Sånn trenger det ikke nødvendigvis å være. Det er nemlig ikke tilfelle at all ekstraordinær mat er dyr mat. Omsorgen for råvaren, teknikken som brukes i å behandle den, og ikke minst rammen rundt måltidet, er vel så viktige faktorer. En dyktig kjøkkensjef kan opphøye ordinære og rimelige råvarer til smaksopplevelser.

Det som kreves, er entusiasme for faget og respekt for måltidskulturen. Onsdag satt beboerne på Tasta sykehjem til bords i to timer. Vanligvis bruker de langt mindre tid på middagen. Å samles rundt et måltid handler om så mye mer enn å få i seg nok mat. Måltidet kan være et høydepunkt, en andaktsstund.

Mat er helse

Et balansert kosthold, med friske og gode råvarer, der sesongene bestemmer og der måltidet får den rammen det fortjener, vil være en berikelse for alle, og særlig for dem som sliter med sviktende helse. Derfor var onsdagens opptreden på Tasta sykehjem mye mer enn et pr-stunt.

Publisert: