Trump vil være diktator, men USA er ikke et diktatur

AFTENBLADET MENER: Donald Trump oppfører seg som en diktator, men heldigvis er det viktige stoppmekanismer.

Donald Trump må snart verdsette at han er satt inn av folket, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er når vi ser Donald Trump gi ordre om umiddelbart å stoppe innreisemuligheten for personer fra sju muslimske land, vi forstår hvorfor det fins diktaturer i verden. For både historien og samtiden er dessverre full av menn med et ufeilbarlig selvbilde, som utøver og gjennomfører makt på brutal måte, uten hensyn til folk, folkeskikk, beslutningsprosedyrer, eller for den saks skyld: lovgivning.

I USA er fortsatt ytringsfriheten grunnlovsfestet, og det får neppe Trump gjort noe med, selv om han har lagt seg ut med en samlet mediebransje. Ytringsfrihet handler om langt flere ting enn medier, for eksempel retten til å demonstrere. Det har amerikanerne gjort de siste ukene. Sist helg inntok demonstrantene flyplasser for å vise sin vrede over det meningsløse og tilfeldig rammende forbudet.

USA er også en temmelig velfungerende rettsstat. Derfor klarte en domstol i New York å stoppe noen av de verste utslagene av det impulspregede «vedtaket» om innreiseforbud.

Siden det fortsatt er lov å ytre seg i USA, er det også viktig at profilerte personer som Apple-sjef Tim Cook faktisk gjør det. I et brev til selskapets ansatte konstaterer han at Apple ikke hadde eksistert uten immigrasjon og immigranter. «I enda mindre grad hadde vi kunnet bidra så mye til innovasjon, som vi gjør», skriver han videre. Han ønsker rett og slett ikke den beskyttelsen Trump mener selskapet trenger. Cook får følge av lederne i alle de store tech-selskapene.

I første omgang kommer Trump til å lytte like lite til disse fordømmelsene, som de han har fått fra statsledere i hele verden, men i det lange løp vil kontrollmekanismene i det amerikanske samfunnet stoppe ham. Så langt er det domstolene og ytringsfriheten som har virket. Like sterkt står religionsfriheten og ikke minst mulighetene de to kamrene i Kongressen har for å gripe inn.

Nylig hadde vi en episode i Gambia der en president ikke ville akseptere at folket hadde avsatt ham. For øvrig er verden full av selvinnsatte keisere og diktatorer som styrer etter egen maktlyst. Både i diktaturer og i frie land er det dessuten en haug av mislykkede eksempler på forretningsfolk som tror de kan ta business-håndverket med inn i politikken. Men politikk er heldigvis også et håndverk. Det begynner med at lederne blir satt inn av folket og ikke av seg selv. Donald Trump må snart verdsette dette.

Les også

 1. – Personer med oppholdstillatelse slipper inn i USA

 2. Justisministre i 16 delstater fordømmer Trump-ordre

 3. En halv million briter vil nekte Trump innreise

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Ytringsfrihet
 4. Tim Cook
 5. Religionsfrihet

Mest lest akkurat nå

 1. Rennfast: – Løftebrudd om bergingsbil

 2. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 3. Åpner grønne ferjekaier i Ryfylke

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 5. Hundvågtunnelen er åpen igjen

 6. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag