Flat eksportpedal

LEDER: Lav kronekurs er gull verdt for norske eksportbedrifter. Det merkes også blant oljeleverandørene. Men renta kan stige.

Norske fiskeeksportører og andre som selger varer i utlandet kan glede seg over svak kronekurs. Dette er det mange bedrifter i Rogaland som nyter godt av nå.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Oljeleverandørene på OTD-messa i Stavanger melder om lysere tider, selv om lønnsomheten fortsatt er for svak. Mangel på fagfolk er i det minste et tydelig tegn på oppgang i en bransje som har slitt hardt etter oljekrisa for fire år siden.

Samtidig synker verdien av norske kroner, målt mot de viktigste utenlandske valutaene. En euro har i flere uker kostet godt over 10 kroner. Analytikere tror at mye av grunnen til det, er den usikkerheten som har spredt seg om Storbritannias utmeldelse av EU. Landet er Norges viktigste handelspartner, så det vil ha stor betydning for norsk økonomi hvordan Brexit blir seende ut til slutt.

Torsdag meldte den britiske statsministeren Boris Johnson at han har framforhandlet en ny avtale med EU, men det gjenstår å se om han lykkes i å få parlamentet med på den. Muligheten for en hard Brexit, altså en utmeldelse uten en avtale, er i høyeste grad fortsatt til stede.

En svak krone er ergerlig for norske turister, som vil måtte betale mer i utlandet. Men den er til gjengjeld gode nyheter for bedrifter som har sine inntekter i utlandet. Eksportbedriftene får et dytt av at norske varer og tjenester blir billigere, sett fra utlandet.

I Rogaland er det flust med bedrifter, innen olje- og gassvirksomheten, i landbruksindustrien, innen oppdrett og helseteknologi, som hovedsakelig eller i stor grad har sin omsetning utenfor landets grenser. Svak krone er med andre ord bra for AS Rogaland.

Men Norges Bank kommer sannsynligvis ikke til å sitte helt i ro. Det er allerede signalisert fra sentralbanken at rentenivået i Norge kan stige videre. Den såkalte «rentebanen» tilsier at det er mer enn 50 prosent sannsynlig med en ytterligere renteøkning i løpet av de neste to årene.

Norges Bank kan ta grep for å styrke kronekursen gjennom å sette opp den såkalte styringsrenta, som i sin tur vil påvirke markedsrenta, altså den renta du og vi betaler. Dersom renta i Norge er høyere enn i andre land, vil investorene få bedre avkastning ved å plassere pengene i norske banker.

Det langsiktige målet til Norges Bank er å holde inflasjonen lav, rundt to prosent. Det betyr at sentralbanken ikke kommer til å forholde seg passiv dersom krona forblir så svak som nå. Men forhåpentligvis er det fortsatt tid for norske eksportbedrifter til å nyte de gode tidene.

Publisert: