Nytt skritt mot rusreform

LEDER: Stavanger kommune vil hjelpe, ikke straffe, dem som misbruker rusmidler. Det er en svært gledelig politisk utvikling.

Ecstasy (MDMA) er et populært narkotisk stoff. Aftenbladet støtter dem som mener at misbruk av ulovlige rusmidler er en sak for helsevesenet, ikke politiet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den såkalte «krigen mot narkotika» er en av den vestlige verdens virkelig store tragedier. Enorme ressurser har blitt sløst vekk på en feilslått strategi, der noen av samfunnets svakeste grupper har blitt ofre for et spill mellom politikere og politiet.

Fasiten etter et par generasjoner med straffeforfølgelse er at det er mer narkotika i omløp enn noensinne, og at verdens mest lukrative industri (etter våpenproduksjon) nå er den internasjonale handelen med forbudte rusmidler.

Regjeringen Solberg har satt i gang et lovarbeid som tar sikte på å reparere noen av de skadene denne feilslåtte politikken har medført. Den offentlige utredningen «Fra straff til hjelp» inneholder en rekke framtidsrettede og fornuftige forslag, der essensen er at misbruk av rusmidler er en sak for helsevesenet, ikke politi og påtalemyndighet, og at besittelse av brukerdoser av ulovlige rusmidler ikke lenger skal være en straffbar handling.

Aftenbladet har tidligere gitt sin tilslutning til det vesentligste og konklusjonen til utvalget som har levert utredningen. Derfor er det neppe noen overraskelse at vi også applauderer det politiske vedtaket som ble fattet av formannskapet i Stavanger kommune 2. april.

Koronapandemien har tydeliggjort hvorfor rusmisbrukere trenger hjelp og ikke straff. Mangelen på stoff i markedet på grunn av reiserestriksjonene har gjort at det omsettes narkotika av dårlig kvalitet, ofte med svært skadelige tilsetningsstoffer. I tillegg sliter rusmisbrukere med helseskader og svekket immunforsvar på grunn av abstinenslidelser.

Det er svært gledelig at det politiske flertallet i Stavanger har innsett at dagens politikk er feilslått. De politiske signalene som kommer fra de store byene (Bergen kommune har også støttet rusreformen) bør påvirke den endelige beslutningen som skal fattes av Stortinget.

Vi har over tid fryktet at utredningen kan komme til å havne i en skuff, fordi det ikke finnes politisk mot til å trekke de nødvendige konklusjonene. Derfor er det nødvendig at alle som har innsett at dagens politikk gjør mer skade enn nytte, fortsetter å gi innspill, ikke minst til helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland.

Det er vanskelig å innrømme feil. Da er det desto viktigere å anerkjenne dem som har mot til å gjøre nettopp det. Mange politikere har i mange år lagt mye prestisje i å forsvare en politikk som åpenbart ikke virker. De som nå endrer mening fordi bevisene er overveldende, fortjener ros, ikke kritikk.

Verdens mest lønnsomme virksomhet (etter våpenhandel) er den internasjonale omsetningen av ulovlige rusmidler

Les også

 1. – Mennesker med rusproblemer trenger også krisepakker!

 2. Fra straff til hjelp

 3. Rusreformen: 70 prosent tror flere vil prøve narkotika dersom det ikke er straffbart

 4. Utvalg vil avkriminalisere rusmisbruk

Publisert:
 1. Narkotika
 2. Narkotikapolitikk
 3. Stavanger kommune
 4. Politikk
 5. Helsepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Tre per­soner til lege­vakt etter trafikk­ulykke på fylkes­vei 44

 2. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 3. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 4. Rapport: 10 ganger høy­ere risiko for skader med el­sparke­sykkel

 5. Fikk positiv korona­test fra halsen, mens alle testene fra nesen var nega­tive

 6. Haaland-uttalelser irriterer Dortmund-leiren: – Skal snakke med ham