Idretten må organisere seg på nytt

LEDER: Det er ikke bare på arenaene idretten appellerer til følelsene. De blir ofte enda tydeligere når idrettsledere skal evaluere seg selv og sin organisasjon.

Generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg (t.v), og styringsgruppens leder, Vibecke Sørensen presenterte forrige uke alternative modeller for fremtidig organisering av norsk idrett.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Derfor ligger det an til en brennhet vinter når hele norsk idrett skal gå gjennom sin organisasjonsstruktur. Før helgen ble det lagt fram tre forskjellige forslag, og den endelige debatten finner sted på idrettstinget i slutten av mai neste år. Allerede før jul skal idrettsstyret selv ta stilling til modellene.

Tidligere skøyteprsident Vibecke Sørensen, som selv sitter i idrettsstyret, har ledet arbeidet som munnet ut i de tre modellene. En fellesnevner er at utvalget mener det er for mange særforbund og for mange idrettskretser her i landet.

Alle forslagene gravlegger begrepet «idrettskrets». Framover skal vi ha «fellesidrettslige regioner», maksimalt 11, i tråd med regionreformen. To av forslagene reduserer antallet til sju, det ene av dem avvikler den gamle kretsen som juridisk enhet.

Organisasjonsarbeidet har også konkludert med at det er for mange særforbund i Norge. Nå er det 54 medlemsforbund i NIF. Det mildeste forslaget vil stimulere til økt samarbeid, de to andre forslagene vil, i tillegg til å redusere regionene til sju, halvere antall særforbund. NM-veka i Stavanger-regionen i sommer, viser hvor mye det er å tjene på at mange små slår seg sammen.

Les også

Gull i sandbryting? Sølv i undervannsfoto? Eller bronse i fallskjerm? Nå starter NM i små-idrettene

Under presentasjonen understreket ledelsen to ting: Idrettens samfunnsoppdrag, og at medlemmenes behov må settes først. Når idrettsbyråkrater og -ledere nå skal begynne å diskutere den viktige utredningen, bør de ha dette fremst i pannebrasken.

Dersom de setter gamle strukturer, egne interesser og egen idretts interesser foran behovet for fornyelse, vil de bare bekrefte det rapporten peker på som store problemer i norsk idrett, nemlig ineffektive beslutningsprosesser, mange interessekamper og mangel på endringsvilje.

For mange og for lange diskusjoner på altfor mange kretsting og særforbundsting bekrefter dette. Dette kan fort gå på bekostning av en helt nødvendig digitaliseringsprosess. Den organiserte idretten blir også i stadig større grad utfordret av kommersielle aktører, når det for eksempel kommer til arrangementer som trimløp, sykkelritt og profesjonelle ligaer. Dette er delvis et sunt konkurransemoment, men først og fremst et signal om at idretten henger etter. Idretten sliter også med hvordan den skal forholde seg til den utstrakte uorganiserte aktiviteten.

De stadig hyppigere signalene om mangel på lavterskeltilbud, fordi det er blitt stadig dyrere å delta eller fordi det krever stadig større innsats fra foreldre, må også tas på alvor.

Når beslutningstakerne nå skal ta den helt nødvendige debatten, er det derfor helt avgjørende at de forstår endringsbehovet og frigjør seg fra gamle strukturer. Det vil forhåpentlig gjøre hele idrettsbevegelsen åpnere, mer inkluderende og kanskje også bedre sportslig.

Les også

 1. Nå starter kampen om gull - i de små idretter

Mener man skal vente med spissing i idrett: – Man blir bedre av en allsidig bakgrunn– Fotballens dominerende posisjon gjør Idretts-Norge fattigereToppidrettssjef frykter at «fattige» gullkandidater forsvinner. Nå ønsker han endring.
Publisert:
 1. Leder
 2. Idrett
 3. Regionreform
 4. Norges Idrettsforbund (NIF)
 5. Idrettspolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 2. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 3. Rennfast: – Løftebrudd om bergingsbil

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til

 5. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 6. Uhrenholdt Jacobsen & co tapte voteringen: – Det er ingen tvil om at det blir press på utøverne