Ingen smart by uten smarte innbyggere

LEDER: Det beste med smartby-konferansen Nordic Edge er at den så tydelig har tatt inn over seg at digitaliseringen er til for innbyggernes skyld.

Roboter og mennesker i sunn forening: Therese Nordbø, en robot som vandret rundt på Nordic Edge og robotens «mor», Anette Anfinnsen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Utstillingen og konferansen på Tjensvoll i Stavanger har nå tilbakelagt sitt tredje år. Måten Nordic Edge har utviklet seg og vokst på, gir grunn til optimisme. Uten fare for å bli rammet av voksesyken, har alle deler av arrangementet vokst seg større og kvalitativt bedre for hvert år. Og det er kommet nærmere folk.

Det er forstemmende, men først og fremst fascinerende å se hvor mye virkelighet det er blitt av det som var teorier for to år siden. Robotisering, digitalisering og smarte hjelpemidler er allerede blitt en mye vanligere del av hverdagen enn under den første konferansen.

Det viktige er at både menneskene bak robotene og menneskene som skal bruke dem, forstår nytten av det. Et sentralt poeng er det også å erkjenne at en virkelig smart by er noe annet enn en gjeng roboter som ruller rundt i byen med neoenlys, mens de utstøter buzz-lyder.

Stavanger kommune, som er en av konferansens aller største supportere, har i flere år ligget i front rundt tenking og bruk av både velferdsteknologi og innbyggerdialog. Torsdag brukte de konferansen til såkalt pitching av gode ideer til den sårt tiltrengte oppussingen av byens rådhus (det gamle biblioteket). (Emneknagg på twitter: #SVGSmartCityHall)

I oppdraget til dem som skulle presentere gode løsninger lå det at det skulle ligge mer innhold og mer rom for publikum. Altså: Det er fint med et rådhus med energivennlige løsninger og digitalisert saksbehandling, men hvis ikke dette trekker innbyggerne nærmere kommunen, gjør rådhuset mer levende og forbedrer det kommunen selv kaller innbyggerdialogen, vil smartsatsingen mislykkes.

Les også

Dialogdirektøren må også være teknologisjef

Les også

Risnes ansatt som dialogsjef

Det gjelder på flere områder. De mange seminarene orienterte seg også i samme retning. For hva skal vi med biometri, kunstig intelligens eller utvidet virkelighet (AI), hvis det ikke kan berike mennesker i dagliglivet?

På Nordic Edge fikk folk god anledning til å prøve ny teknologi, se hvordan den virker og høre hvordan kan hjelpe oss til et lettere liv, der mennesker av kjøtt og blod samhandler med robotene.

Nettopp dette var et viktig suksesskriterium for Nordic Edge og nettopp derfor har denne regionen denne uken tatt vare på et viktig forsprang på et svært viktig område.

Publisert:
 1. Teknologi
 2. Digitalisering
 3. Smartby
 4. Robot
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Akkurat nå disku­terer eksper­tene Norges koro­naregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer

 2. To båter har gått ned på islagt fjord på Høle

 3. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

 4. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

 5. Smitte på Smiodden skole

 6. Barneskoler og ungdomsskoler til gult nivå - nå er det disse reglene som gjelder