Maset om avklaringer kan ødelegge valgkampen

AFTENBLADET MENER: Sentralstyret i Miljøpartiet De Grønne (MDG) har for første gang tydelig valgt side foran stortingsvalget høsten 2021. Snork, snork.

MDGs nestleder, Arild Hermstad, kunngjorde mandag sentralstyrets syn på partiets veivalg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Jo, det er interessant at partiet kommer med en slags avklaring. De sier både at de ikke vil gå til Høyre og at de søker samarbeid mot Ap og SV etter valget. Det er et tydelig uttrykk for retning, samtidig som det stemmer godt med valgene partiet har tatt i lokalpolitikk. At de går bort fra sin blokkuavhengighet er derfor ikke overraskende.

Hvorfor er dette likevel så søvndyssende uavklarende? Det er selvsagt fordi svært få tror på realismen i at MDG, SV og Ap får tilstrekkelig mange representanter på Stortinget til å danne flertall. Og så lenge MDG ikke sier noe om Sp, eller for den saks skyld Rødt, kommer de fortsatt til å bli konfrontert med at de ikke har avklart noe som helst.

Sånn er det blitt i norsk politikk, og her er helt klart mediene medskyldige og vel så det. For samtidig som velgerne ønsker et Storting med sju til ti partier, ønsker partiene og mediene en avklaring de ikke kan få.

Det første spørsmålet MDG fikk etter sin avklaring mandag, var selvsagt om også Senterpartiet inngår i MDGs støtteerklæring, noe de ikke gjør. Da er vi like langt fra en flertallsregjering som nå.

Senterpartiet blir på sin side hele tiden bedt om en avklaring om forholdet til SV. Det siste er også kravet om at partileder Vedum snart må «avklare» om han er statsministerkandidat. Sp snakker for øvrig mest om Ap, selv om de vet at de også trenger SV.

SV-leder Audun Lysbakken har derfor på sin side allerede avklart at Vedum ikke kan bli statsminister, som en slags gjengjeldelse for at Vedum helst ikke vil snakke om Lysbakken som samarbeidspartner.

Les også

Utilslørt Vedum-frieri fra Frp-leder Siv Jensen

Samtidig har Ap-leder Jonas Gahr Støre allerede i flere år vært klokkeklar på at Rødt og MDG er uegnede som samarbeidspartnere. Han er muligens noe vagere nå, men så seint som mandag sa han til NTB at «avstanden til MDG er i dag for stor til at et regjeringssamarbeid er aktuelt».

Vi kjenner dette igjen fra borgerlig side, der KrF og Venstre i årevis er avkrevd et svar om samarbeid med Frp, og omvendt. Flere ganger har de følt seg tvunget til å avgi løfter de ikke har kunnet holde.

Velgerne i Norge har gjort det til tradisjon å pålegge partiene å regjere, til tross for store politiske avstander. Ulvetilhengere i MDG og ulvemotstandere i Sp må trolig finne sammen for å få opp et rødgrønt alternativ. Det er også store motsetninger i miljø- og klimapolitikk, innvandringspolitikk og utdanningspolitikk på tvers av de tradisjonelle skillelinjene. La oss heller høre mer om dette enn å kreve disse evinnelige avklaringene.

Publisert: