Tydelighet, SUS, tydelighet!

AFTENBLADET MENER: Når toppene i Helse Stavanger uttaler seg om et mulig medisinstudium ved Universitetet i Stavanger (UiS), er det så ullent at det gjør vondt i ørene.

Helse Stavanger/SUS er mot medisinstudium til Stavanger, men de tør ikke si det høyt, mener Aftenbladet. Foto: Jarle Aasland

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Skal vi prøve å dra noe essens ut av alle ordene, er det at Helse Stavanger/Stavanger universitetssjukehus (SUS) vegrer seg for å være med på laget når resten av regionen mener det bør legges et fullverdig studium til universitetet på Ullandhaug.

Denne holdningen har nok alltid ligget under en tilsynelatende vennlighet når SUS har hatt bruk for plass og kompetanse ved UiS for å bidra i utdanningen av medisinerstudentene fra Universitetet i Bergen (UiB).

Les også

Hvorfor nye studieplasser i medisin bør legges til Stavanger

Les også

Rektor Mohn: Legeutdanning ved UiS den beste medisinen for heile landet

Tydeligere ble det i sommer da et enstemmig styre i Helse Stavanger inngikk en intensjonsavtale med UiB. Selv om de i etterkant har hevdet at vedtaket er gjort uavhengig av Stavangers muligheter til å få egen medisingrad, framstår dette som vikarierende argumenter.

Stavangerpolitiker Christian Wedler (uavh.) hadde mange gode poenger da han i et debattinnlegg i Aftenbladet repliserte med at SUS valgte å arbeide for seg selv, da det var deres tur til å arbeide videre på regionens viktigste fellesprosjekt.

Dette er egentlig ikke svart opp før de to Helse Stavanger-toppene Helle K. Schøyen og Svein Skeie onsdag hadde et debattinnlegg i Aftenbladet, som først og fremst satte norgesrekord i å gå rundt grøten. Innlegget oppklarte ikke noe som helst av Helse Stavangers ståsted i saken, så vi får tolke.

Og vår tolkning er: «Det medisinske fagmiljøet ved SUS vil helst være knyttet til UiB. Joda, det er mange flinke folk, flotte lokaler og gode fasiliteter på Ullandhaug og det er viktig å involvere UiS i medisinutdanningen. Men bare som en brikke i et trepartssamarbeid med UiB».

Les også

Leder: Stavanger må få medisinstudium

Les også

Leder: Javel og hmmm. Kampen for medisinstudiene er ikke over

Helse Stavanger må få lov til å mene hva de vil, men de må i større grad våge å stå for standpunktene sine, så vi slipper å tolke. Det er heller ikke sånn at vi skal kreve fullstendig lojalitet til UiS’ ønske om medisinstudium fra alle regionens grupper. Motstemmer og motargumenter er helt nødvendige både for å styrke debatten og styrke saken, men Helse Stavanger bruker en feig metode når de går ut mot behovet for at Norge får et femte universitet med egen medisingrad.

Debatten er heldigvis også politisk. Dette handler jo om langt mer enn fagmiljøers prestisje. Innbygger- og pasientperspektivet må nå fram i debattene. Ap har vært ute med tydelig støtte til UiS. Forhåpentlig får de snart drahjelp fra andre for å få debatten på sporet igjen.

Les også

 1. Kalddusj for legeutdanning i Stavanger: - Jeg er skuffet

 2. 16 ordførere har signert opp­rop for medisin­utdanning i Stavanger

Publisert:
 1. Universitetet i Stavanger (UiS)
 2. Helse Stavanger
 3. Universitetet i Bergen (UiB)
 4. Studium
 5. Universitetet i Bergen

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 2. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 3. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 4. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 5. Vinterens strøsand kan bli liggende til Sankthans

 6. Erik Johannessen angrer bare på én ting – at han ikke kastet ballen til sin beste kamerat og motstander