Erdogans farlige ord

AFTENBLADET MENER: Recep Tayyip Erdogans forsøk på å slå politisk mynt på lærerdrapet i Frankrike er et nytt retorisk bunnpunkt for Tyrkias despotiske president.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opptrer mer og mer bekymringsfullt, mener Aftenbladet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tyrkias president ønsker mer enn noe annet å bli en bjellesau for hele den islamske verden, å gjenreise Tyrkia som en stormakt, og – selvsagt – uinnskrenket makt over sitt eget folk.

Derfor var det ikke direkte overraskende at det er Recep Erdogan som nå angriper sin franske kollega Emmanuel Macron i kjølvannet av drapet på historielæreren Samuel Paty.

Macrons «forbrytelse» består i at han har sagt det som må sies etter den forferdelige henrettelsen av Paty, nemlig at det er en plikt for alle, inkludert landets konservative muslimer, å respektere at ytringsfriheten innebærer at man må tåle ytringer man ikke liker.

Ingenting av det Macron har sagt, kan med noen rimelighet tolkes som et angrep på religionen islam eller på det overveldende flertallet av franske muslimer som ikke er tilbøyelige til å bruke vold for å nå sine mål.

Dette hindrer ikke Erdogan i å framstille Macrons edruelige ord som et ledd i et koordinert angrep på islam i Europa, en framstilling som savner rot i virkeligheten.

Det har sannsynligvis ikke hjulpet på Erdogans humør at satiremagasinet Charlie Hebdo i sitt siste nummer bruker førstesiden sin på en karikatur av Erdogan. Charlie Hebdo ble som de fleste husker utsatt for et islamistisk terrorangrep etter å ha publisert såkalte Muhammed-karikaturer.

Selvhøytidelige og autoritære ledere avskyr å bli ledd av. Men det må de altså tåle

I januar 2015 drepte angriperne 12 personer og skadet 11 i redaksjonslokalene til magasinet, som tross dette har fortsatt som før og med samme redaksjonelle linje, at ingenting er for alvorlig til å spøke med, og at særlig makthavere og religiøse ledere bør karikeres og latterliggjøres.

Uansett hva man mener om humoren til Charlie Hebdo, er magasinet en utmerket test på ytringsfrihetens kår. Selvhøytidelige og autoritære ledere avskyr å bli ledd av. Men det må de altså tåle.

Når Erdogan beskriver dette som ledd i et nytt «korstog» mot islam, viser han for all verden at han ikke har skjønt hva et liberalt samfunn er, eller i det minste at han ikke ønsker et slikt samfunn.

I stedet ønsker Erdogan uinnskrenket makt over sin egen befolkning og en rolle som en ledestjerne i den muslimske verden, hvor liberale demokratier stort sett glimrer med sitt fravær.

Når man til dette legger at Erdogan sitter med et trumfkort mot Europa i flyktningpolitikken, og at Tyrkia samtidig er en nær alliert av de europeiske landene i Nato, ser vi konturene av en krise som vil dominere europeisk politikk i mange år framover.

Nato kan vanskelig håndtere et islamistisk diktatur som medlem, men mye tyder på at det er dit Tyrkia er på vei.

Publisert:
 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Emmanuel Macron
 4. Frankrike
 5. Islam

Mest lest akkurat nå

 1. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 2. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 3. Kafe i Solakrossen stenger dørene

 4. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen

 5. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 6. Sandnes Ulf med sitt tredje strake tap: - Det blir ikke poeng av store sjanser