Den svake, sterke mann

LEDER: Trump truer med å sette inn Hæren mot sine egne innbyggere. USA er ikke til å kjenne igjen. Han må fjernes så raskt som mulig.

Historien vil felle en hard dom over denne mannen og dem som ikke gjorde noe for å stoppe ham.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredelige demonstranter ble brutalt feid til side med gummikuler og tåregass i Washington DC tirsdag. Grunnen? At president Donald Trump ville posere med en bibel foran en kirke som hadde blitt skadet i opptøyer kvelden i forveien. Grunnleggende menneskerettigheter som ytrings- og forsamlingsfrihet ble knust fordi Trump ville ta et bilde.

Den samme presidenten har gjentatte ganger truet med å sette inn Hæren mot sine egne innbyggere, noe som har fått selv konservative fagmilitære, som tidligere forsvarsminister Jim Mattis, til å ta avstand fra sin egen president.

Da Canadas statsminister Justin Trudeau ble bedt om å kommentere Trumps håndtering av demonstrasjonene og opptøyene i kjølvannet av politidrapet på den svarte mannen George Floyd, brukte han en tenkepause på over 20 sekunder på å formulere et diplomatisk svar.

USA under Trumps ledelse har blitt et land som kaller på medynk og forferdelse. Som verdens ubestridte supermakt gjennom tre tiår etter avslutningen av den kalde krigen, har USA skapt begeistring, misunnelse, frykt, raseri, glede, beundring og mange andre følelser i sin omverden. Men aldri medynk. Før nå.

Hvert fjerde barn i USA får for lite å spise. Hvis du er svart, er det en sjanse på 1 av 1000 for at du vil bli skutt på av politiet. Dødeligheten for mor og barn i samband med fødsel er på nivå med enkelte utviklingsland - hvis du er fattig. Systematisk rasisme er fortsatt regelen, ikke unntaket.

I denne krisen, der en blanding av fredelige demonstrasjoner og voldelige opptøyer har lammet flere amerikanske storbyer, der koronapandemien har drept flere mennesker enn USA har mistet i samtlige kriger siden Korea, og hvor økonomien er i fritt fall, ville en normal president, uansett hvilket parti han representerte, hatt som sin første prioritet å samle nasjonen.

Trumps strategi er å utnytte krisene til å splitte enda mer, puste til flammene, oppfordre til voldsbruk. Dette er en politisk kynisme som savner sidestykke, men det er heller ikke overraskende. Trump vil aldri forandre seg. Dermed flyttes ansvaret over på dem rundt ham, både staben av spyttslikkere og karrierister i Det hvite hus og de folkevalgte i Kongressen som har kuttet alle bånd til virkeligheten for å tekkes presidenten.

Norges viktigste allierte har på drøye tre år gått fra å være et land man fryktet og hatet eller elsket og beundret, til et land man synes synd på. 40 prosent av de amerikanske velgerne synes fortsatt at Trump gjør en god jobb. Det er en reell fare for at han blir gjenvalgt. I så fall vil Norge, som resten av verden, være i alvorlig trøbbel.

Les også

 1. Trumps tidligere forsvarsminister gir Trump skylden for uroen

 2. Mistenkte høyreekstremister pågrepet under USA-protester

Les også

USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. George Floyd
 5. Justin Trudeau

Mest lest akkurat nå

 1. Viking dropper sesong­kort – innfører helt ny ordning

 2. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 3. Nord-Jæren: 119 nye smitte­tilfeller

 4. Resultatene i stor fedme­studie over­rasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere

 5. Nakstad tror ikke på vaksinetvang

 6. Dette bør du vite om «glattå»