Mediemangfold er en borgerrettighet

AFTENBLADET MENER: Journalistikk koster. Mangel på journalistikk koster enda mer.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skal nå forberede den politiske behandlingen av mediemangfoldsutredningen.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to foregående setningene er direkte sitat fra den offentlige utredningen om «Det norske mediemangfoldet», som ble lagt fram tirsdag. Formuleringen er meget presis, men noe tyder likevel på at forslagene i utredningen blir for kostbare når de kommer til politisk behandling. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) klarte iallfall ikke holde tilbake et lite stønn da hun fikk utredningen, som foreslår satsinger som ligger 800 millioner kroner over dagens nivå.

Les også

Mediemangfoldsutvalget vil kutte i pressestøtten

Les også

Aftenbladet opplagsvinner i fjor

Utredningen viser at mediemangfoldsutvalget har forstått oppdraget. Den er grundig, vidtfavnende og har mange gode forslag. Dessverre er ikke disse tydelig prioritert.

Det mest kostbare, og sannsynligvis det mest kontroversielle forslaget, er den kraftfulle og djerve ideen om fritak for arbeidsgiveravgift for nyhets- og aktualitetsmedier i fire år. Utvalget tror dette vil på føre staten reduserte inntekter på 500–600 millioner i hvert av årene i perioden.

Politikere fra flere partier har allerede uttrykt skepsis til dette, og det kan også være komplisert ut fra EØS-forpliktelsene til Norge. Men forslaget er godt, blant annet fordi det har en tidsbegrensing. Utvalget konstaterer at det er nå og i de neste årene det i særlig grad trengs tiltak for journalistikken og den frie, åpne samtale.

Det er også godt fordi det rett og slett betyr mye, det er indirekte, allment og ikke konkurransevridende. Det er kanskje ikke realistisk, men Stortinget bør vurdere om dette kan tas inn allerede i revidert nasjonalbudsjett. Det er nå det må handles!

Utvalget har også merket seg oppblomstringen av nye journalistiske miljøer utenfor de tradisjonelle redaksjonene. Noen av disse er hittil finansiert av kilder som gjør at uavhengigheten kan bli stilt på prøve. Tre ulike tilskuddsordninger til innovasjon, graving og gratismedier er foreslått. Det kan føre til et verdifullt tilskudd til mediemangfoldet, men bidrar neppe til forutsigbare forbedringer av rammevilkårene. De siste månedene har dessuten både vist viktigheten og nødvendigheten av store, etablerte og redaktørstyrte medier.

De siste månedene har vi også sett en økt «interesse» fra makthavere rundt i verden for å involvere seg i mediers, og særlig fjernsynskanalers, prioriteringer og ansettelser. Å gjøre NRK om til en stiftelse, er en fender mot slike tilstander i Norge, men dette vil også henge sammen med styresammensetning og finansiering.

Endelig er det viktig å understreke at mediemangfold er en borgerrettighet. Utvalgsarbeidet kan gjøre livet lettere for mediene, men det er konsekvensene for borgerne som er det viktige. Derfor er også dette viet et kapittel i utredningen.

Les også

 1. Utvalg foreslår kutt i støtten til RA: - Kan bli brutalt

 2. Aftenbladet øker opplaget og fornyer seg

Publisert:
 1. Journalistikk
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. EØS
 4. Innovasjon
 5. Medier

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Kjempeopplegg!

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 6. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder