Aftenbladet mener: Mer å ta fatt i på Blidensol

Ansatte på Blidensol bør nå få arbeidsro. De har en viktig jobb å gjøre.

På Stokka sykehjem, og alle andre sykehjem i Stavanger, er hijab tillat som en del av arbeidsantrekket. Blidensol er eneste sykehjem som har innført hijab-forbud.
  • Leder
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I september i fjor fastslo driftsstyret ved Blidensol sykehjem i Stavanger at ansatte ikke kan bruke religiøse eller politiske plagg. Flertallet i styret påstår at beboerne, fortrinnsvis de demente, reagerer negativt på hijab. Det argumentet har styret skjøvet foran seg de siste månedene, i det som tidvis har framstått som en ellevill debatt.

Vi har vondt for å tro at de små, hvite tørklene, som muslimer bærer blant annet på Stokka sykehjem, skremmer. Hijaben, som tilhører sykehjemsuniformen, skjuler verken ansikt, hals eller nakke, og er således forholdsvis diskré. En frekk frisyre kan være vel så oppsiktsvekkende som en hijab.

Les også

Selvsagt bruker de hijab på Stokka!

Så langt har vi heller ikke sett dokumentasjon eller hørt fra pårørende som har overbevist oss om at hijab uroer de demente. Tvert imot hevder ansatte ved sykehjemmet at hijaben ikke er et problem. Deres påstand legitimeres ytterligere av Stavanger kommune, som melder at samtlige øvrige sykehjem oppgir at de ikke har erfaring med at hijab har forårsaket problemer for demente.

26 ansatte ved Blidensol sykehjem har stått samlet i sin uenighet med styret i hijab-saken. Også flere ville støtte saken, men hadde ikke anledning på tidspunktet dette bildet ble tatt.

Deler av styret ved Blidensol hevder Aftenbladet har pisket opp hijab-stemningen de siste månedene. Vi mener styret må ta sin del av ansvaret. Politikere, kommuneadministrasjon, sykepleierforbud og ansatte har alle ment at Blidensol-styret gjør urett når de nekter ansatte å bruke hijab. Styret har i stedet for å lytte, opptrådt på en måte som har utløst refs fra Arbeidstilsynet.

Overstyring av sykehjemsledelsen og offentliggjøring av ansattes sykefravær og helsetilstand, var blant årsakene til refsen.
Blidensol-styret må legge fra seg pisken og sette et endelig punktum i hijab-saken. Både Likestillings- og diskrimineringsombudet og ankeinstansen Likestillings- og diskrimineringsnemda slår fast at hijab-nekten strider med loven. Det vil være misbruk av offentlig tid og ressurser å ta saken videre i rettsapparatet.

Blidensol sykehjem.

Kommunes driftsavtalen med sykehjemmet henger fortsatt i en tynn tråd. Det må Blidensol-styret ta på alvor. Skal avtalen videreføres, holder det ikke at styret nå tillater hijab. Kommunen er urolig for arbeidsmiljøet ved sykehjemmet, og reagerer på hvordan styret forholder seg til pålegg fra Arbeidstilsynet.

Stavanger trenger sykehjemsplassene på Blidensol. Styret må ta grep, og i framtiden rette seg etter pålegg fra myndighetene.

Publisert: