Korrupsjon med et annet navn

AFTENBLADET MENER: Det er helt illusorisk å tro at norske selskaper kan ha rene hender når de gjør forretninger i verdens mest korrupte områder. Angola-affæren vil trolig likevel ikke få noen konsekvenser for Equinor.

Denne mannen, José Eduardo dos Santos, styrte Angola i nesten 40 år fram til 2017, og ble ufattelig rik på det.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En konsekvens av å drive forretninger i land og regioner hvor korrupsjon ikke bare er utbredt, men en forutsetning, er at det er mer eller mindre umulig å forbli ren og uskyldig.

Uansett hvor mye norske og vestlige selskaper bedyrer at de gjør sitt ytterste for å bekjempe korrupsjon, er kreativiteten stor på begge sider av forhandlingsbordene. Korrupsjon i sin reneste form, altså der beslutningstakere eller byråkrater får penger rett i lomma for å gi fordeler til en bestemt part, blir byttet ut med finurlige avtaler, signaturbonuser, selskaper med uklare eierforhold – eller forskningssentre som aldri blir bygget.

Equinors deltakelse med 420 millioner kroner i finansieringen av et «forskningssenter» i Angola – et senter som aldri har sett dagens lys – kan være et typisk eksempel på en slik «kreativ» konstruksjon.

I Angolas tilfelle blir det nærmest av akademisk interesse om penger betales på den ene eller den andre måten. José Eduardo dos Santos, som styrte Angola som sin egen private bedrift fra 1979 til 2017, og som har gjort sin datter Isabel til en av verdens rikeste kvinner, var en rendyrket kleptokrat.

Det oljerike afrikanske landet kunne ha vært et velstående land dersom det hadde hatt et fungerende statsapparat fritt for korrupsjon. I stedet er det et av de fattigste i Afrika, med kort forventede levealder og skyhøy barnedødelighet som resultat. Noen få maktpersoner har stjålet astronomiske beløp.

Angola er bare ett eksempel på land der norske selskaper med Equinor i spissen ønsker å gjøre forretninger. Land som Venezuela, Brasil, Aserbajdsjan og Iran er andre. Samtlige har en inngrodd korrupsjonskultur. Vi er håpløst naive hvis vi innbiller oss at norske selskaper klarer å styre klar av alle fallgruvene som oppstår.

Like sikre er vi på at avsløringene av det fiktive «forskningssenteret» i Angola ikke vil få noen praktiske konsekvenser for verken Equinor eller noen andre av de involverte. Det finnes rett og slett ingen vilje, verken i Stortinget, regjeringen eller i departementet, til å virkelig stille noen til ansvar.

Dette skyldes i alle fall delvis at ansvaret fordeler seg på en rekke personer. Mange av disse er kanskje ikke lenger ansatt i selskapet. Statsråder kommer og går. Hvem vet hva slags Pandoras eske av dårlige nyheter man åpner dersom man begynner å rote i dette?

Kritisk og uavhengig journalistikk er blant de viktigste verktøyene for å bringe slike forhold opp i dagen, slik at vi i det minste kan bli mindre selvgode på vegne av AS Norge.

Vi er håpløst naive hvis vi innbiller oss at norske selskaper klarer å styre klar av alle fallgruvene som oppstår

Les også

 1. Omdømme­risikoen for både Norge og Equinor bør tas opp til bred diskusjon

 2. Etterlyser svar fra Equinor-ledelsen og departementet

 3. Equinors beryktede partner pågrepet for korrupsjon og svartelistet av USA

 4. «Verken Equinor eller norske myndigheter kan tillate seg å legge til rette for korrupsjon»

 5. Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forsknings­senter i Angola som aldri er bygget

 6. - Kan anta at de har forsvunnet inn i det dype korrupsjonshullet

Publisert:
 1. Korrupsjon
 2. Angola
 3. Equinor
 4. Journalistikk
 5. E24

Mest lest akkurat nå

 1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

 2. Ski­senteret har brukt 356.000 kroner på å produ­sere kunst­snø. Sånn ser det ut nå

 3. 781 nye korona­smittede på Nord-Jæren

 4. Breivik vil trolig bli nektet en ny runde i retten

 5. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 6. Fascinerande doku­mentar om verdas vakra­ste gut