Frankrike under angrep

AFTENBLADET MENER: Terrorangrepene i Frankrike er ment å så hat og mistro. Bare ved å slå ring om verdiene terroristene vil bekjempe, kan denne kampen vinnes.

Angrepet mot en kirke i Nice har satt Frankrike i høyeste beredskap. En kvinne ble halshugget inne i kirken torsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Demonstrasjonene etter politidrap på svarte amerikanere samlet titusener av nordmenn under Black Lives Matter-fanen tidligere i år, men bare noen hundre mennesker samlet seg for å markere sin avsky mot drapet på den franske historielæreren Samuel Pety. Hvorfor opprører det ene mer enn det andre?

Torsdagens hendelser i den sørfranske byen Nice, der tre personer ble drept, en av dem også halshugget inne i en kirke, fikk den franske president Emmanuel Macron til å erklære at Frankrike er «under angrep».

Fanatiske islamister står bak både lærerdrapet og angrepet i Nice. Og flere personer har i ettertid blitt siktet for å ha oppildnet til, eller gitt direkte bistand til, terrorhandlingene. Det er med andre ord ikke snakk om enslige attentatmenn, men et system bak galskapen.

Gjerningsmannen i Paris var en 18 år gammel mann fra Tsjetsjenia. Han ble drept av politiet. I Nice var det en 21 år gammel mann fra Tunisia, som ikke hadde vært i Frankrike i mer enn noen uker. Kom han til landet for å drepe uskyldige mennesker? Det vil forhåpentlig etterforskningen kunne gi svar på, ettersom mannen overlevde og kan avhøres.

Hendelsene i Frankrike er en ny tragedie i rekken av tragedier forårsaket av radikale islamister. I Tyskland, Belgia og Frankrike har det de siste årene skjedd en lang rekke anslag som kjennetegnes av det vi kan kalle «primitive» metoder. Bruk av kniver, håndvåpen og stjålne biler som våpen krever minimalt med forberedelser og er derfor svært vanskelig å oppdage i tide til å forhindre angrepene.

Frankrikes store muslimske befolkning, mellom 5 og 6 millioner mennesker, er med rette opprørt og skremt av islamistenes drap på uskyldige. De risikerer å bli mistenkeliggjort uten grunn, bare fordi de har muslimsk bakgrunn. Offisielle tall i Frankrike sier at rundt en tredjedel av den «muslimske» befolkningen i landet er troende, aktive religiøse.

Også her i Norge ser vi at de vante aktørene er ute og fisker i opprørt vann. Slike angrep gir grobunn for hat og fordommer, og så paradoksalt det enn kan høres, er dette en del av målsettingen til terroristene. De ønsker en religionskrig, og vi må for all del ikke være med på det spillet.

Det vi derimot både kan og bør gjøre, er å si høyt og tydelig fra om at de verdiene terroristene vil bekjempe, er vi villige til å forsvare med alle midler. Det er slik vi vinner denne kampen.

Slike angrep gir grobunn for hat og fordommer, og så paradoksalt det enn kan høres, er dette en del av målsettingen til terroristene
Publisert: