Slå ned på bedrageriet

LEDER: Som ventet har noen virksomheter falt for fristelsen til å misbruke
fellesskapets generøse støtteordninger. Det er forstemmende at enkelte ser ut til å saumfare muligheten for å skaffe seg selv fordeler uberettiget.

Næringsminister Iselin Nybø og resten av regjeringen har etablert ordninger som skal hjelpe næringslivet gjennom krisen. Det er foruroligende at noen misbruker ordningene. Foto: Heiko Junge

  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Nå har DNBs bedrageriforebyggende avdeling avdekket flere slike forhold i det siste. De er meldt til politiet, naturlig nok. I ett av tilfellene har en bedriftseier brukt statsgarantert lån fra DNB til å betale ned privat gjeld, samt til å investere i aksjer.

Det er uforståelig at noen velger å ta sjansen på å skaffe seg uberettiget støtte, enten det er de som har jukset seg til kontantbidrag, eller de som har misbrukt låneordningene. Norsk bankvesen, og norsk finansnæring er relativt gjennomsiktig. Banker har fått grundig tyn av myndighetene når de – bevisst eller ubevisst – har deltatt i ulovlige hvitvaskingsprosjekter eller lugubre overføringer som har til hensikt å unndra beskatning. Da burde man vite at bankene selv, samt både myndighetene og skattevesenet, vil ha en ekstra oppmerksomhet rettet mot denne typen bedrageriforsøk.

Det er utrolig at noen synes å tro at ordningen er skapt for at nettopp de skal komme skadesløse gjennom pandemien.

Det burde være unødvendig å minne om at støtteordningene er etablert for å unngå at virksomheter som ellers burde være liv laga, skal gå overende i en kortsiktig, men kraftig nedstenging.

Vi ser ikke bort ifra at flere store og små virksomheter også kan ha utnyttet ordningen ved rett og slett å stenge ned, la det offentlige ta lønnskostnadene hos permitterte ansatte mens man selv sparer på nedstengingen.

Alle må bidra i situasjonen som er oppstått. Bedrifter går for halv maskin, markeder som var solide, er plutselig borte uten at vi vet hvor lenge det vil vare. Arbeidsledige betaler sin del av kostnadene. Det samme gjør flertallet av virksomheter som biter tennene sammen, trør vatnet og ser gevinstene gå fløyten, men som likevel tror og håper på bedre tider. Det tapte vil man ikke kunne gjenvinne. Da er det utrolig at noen synes å tro at ordningen er skapt for at nettopp de skal komme skadesløse gjennom pandemien, eller endatil tjene litt ekstra på fellesskapets oppofringer.

Det er viktig at bankene gjør jobben sin og ettergår alt de kan. Det samme må skatteetaten gjøre. Nå eller ved senere skatteoppgjør. Og sist men ikke minst må det etableres et grundig og etterprøvbart rapporteringssystem. Ikke for å detaljstyre virksomhetene, men for å vise at misbruk vil bli slått hardt ned på.

Publisert:
  1. DNB
  2. Aksjer

Mest lest akkurat nå

  1. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

  2. Større leteaksjon etter savnet mann i Sokndal

  3. Banksjef ble hytteutbygger på heltid i Sirdal

  4. Jostein Sørstrønen (58) og Arne Bernt Paulsen (64) har ikke vært i stand til å ta opp kampen for de drepte døtrene. Før nå.

  5. Her planlegges det 50 nye hytter i havgapet - men ingen eiendomsskatt

  6. Bevæpnet politi søkte etter truende mann