Naivt av Trump å tro at IS er beseiret
LEDER: Den Islamske Stats (IS) kalifat er i ferd med å bli utradert i Syria, men når Donald Trump tror at det betyr slutten på terrorgruppen er det han som er den største trusselen.
- Leder


Syrian Democratic Forces (SDF), den USA-støttede kurdiske styrken i Syria, har begynt angrepene på de siste gjenværende IS-krigerne i landet.
Mellom 400 og 600 jihadister kontrollerer nå bare to landsbyer, nær grensen til Irak. Mer enn 20.000 sivile er evakuert, og målet er nå å utradere jihadistenes såkalte kalifat i østre og nordre del av landet.
USAs president Donald Trump sa i forrige uke at han venter at IS vil miste sitt siste territorium så tidlig som denne uken. Andre har sagt at det vil skje i løpet av februar.
Men at jihadistene i IS mister territoriet de har hatt siden 2014 i Syria, betyr ikke at de forsvinner.
Flere sikkerhetseksperter og militære offiserer har uttalt at IS fremdeles vil være en stor sikkerhetsrisiko i lang tid framover.
I et intervju med britiske medier i forrige uke, sa generalmajor Christopher Ghika, som leder Storbritannias offensiv mot IS, at terrorister i Syria og Irak nå tar til nettet for å ta tilbake makten. Der resirkulerer de gammelt propagandamateriale og bilder.
IS har ennå noe makt i noen av de områdene av Syria som er under russisk kontroll og der den Iran-støttede syriske regjeringen er tilstede. Ghika mener også at terrorgruppen vil fortsette å operere i Irak og etablere såkalte sovende celler.
Ifølge terroreksperter, er det rundt 14.000 IS-krigere igjen i Syria og 16.000 i Irak. Disse utgjør en stor fare, både i dette området og i andre land. Spesielt i Nord-Afrika og Afghanistan, der de har hatt planer om å etablere et nytt kalifat.
At det finnes IS-sympatisører langt utenfor Syrias grenser, er drapene på Maren Ueland og Louise Vesterager Jespersen i Marokko i desember et av de seneste eksemplene på.
USAs visepresident Mike Pence påstod i forrige uke at «kalifatet har smuldret opp» og at det militante nettverket «har blitt beseiret». Samtidig lovet han det amerikanske folk at de kan være sikre på at USA aldri vil tillate at restene av IS får etablere et nytt kalifat.
Da USAs etterretningstjeneste i slutten av januar presenterte sin årlige trusseloppdatering, sa de til Kongressen at IS vil fortsette med sine angrep også etter at kalifatet har falt. I stedet for å lytte, kom Trump med krass kritikk av etterretningstjenesten, som han mener tar feil.
Det er mer enn naivt å tro at om kalifatet i Syria snart er borte, så vil IS og andre terrorgrupper slutte å eksistere. Den største faren er at det er verdens mektigste mann og hans administrasjon som ikke anerkjenner at IS fremdeles vil vil være en trussel.