Nynazister i gatene

LEDER: Lørdag marsjerte tusenvis av nynazister fra hele Europa i den ungarske hovedstaden Budapests gater. Det er skremmende.

Tusenvis av nynazister marsjerte i Budapests gater lørdag. Bildet er tatt ved en tidligere nynazist-markering i den ungarske hovedstaden.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Nynazistene var bevæpnet med rifler og sjokkgranater, og var kledd i SS-uniformer.

Politiet bare stod og så på, ifølge den tyske avisen Bild.

Nynazistene som marsjerte i Budapests gater gjorde Hitler-salutt, og de ropte: «Jøder ut! Jøder ut!».

Men i Ungarn er det ikke mange jøder igjen. Ved starten av 1900-tallet var en fjerdedel av innbyggerne i Budapest av jødisk avstamning. Rundt 565.000 ungarske jøder ble drept av nazistene i Holocaust.

Les også

Et hakekors i en fremmed by

Les også

Tyskland vil overvåke høyreekstremister nøye

Autoritært

Med president Victor Orban og hans parti Fidesz ved makten har Ungarn blitt en autoritær stat. Befolkningen består nesten utelukkende av ungarere. Og Orban har stengt grensene for flyktninger, som han har erklært den store fienden.

Forfatteren Umberto Eco vokste opp i Mussolinis Italia. Han skrev at en av fascismens metoder er å appellere til sosial frustrasjon. Enten middelklassen, de som er i en økonomisk krise, de som føler seg ydmyket av politikere eller de som er skremt av presset fra lavere sosiale grupperinger eller «ytre fiender».

Stadig flere ledere i dag bruker de samme virkemidlene for å tilegne seg makt. I flere land i sentral-Europa er holdninger som for få år siden var sett på som høyreekstreme ytringer, nå helt vanlig å høre fra ledende politikere. Også i Ecos hjemland har nasjonalismen vokst fram igjen.

Les også

Frykten bakenfor fremmedfrykten

Les også

«Det svenske folk er truet, rent biologisk, av en kynisk elite»

Ta EU med storm

Siden Italias høyreekstreme, populistiske regjering kom til makten i juni i fjor, har de konfrontert EU med immigrasjon og landets stadig økende gjeld. I regjeringen er det vaksinemotstandere, abortmotstandere, anti-immigranter og sønnen til en kjent nynazist.

Innenriksminister og leder av regjeringspartiet Ligaen, Matteo Salvinis, neste mål er å «ta EU med storm fra innsiden» gjennom valget til EU-parlamentet i mai. Han prøver å samle en europeisk allianse av nasjonalister, blant andre Orban og Frankrikes Marine Le Pen, samt nasjonalistiske krefter i Tyskland og Polen.

Lar vi disse kreftene vinne, risikerer vi at Europa blir et langt mindre fredelig sted. Og mye av ansvaret ligger på EU.

Les også

Nynazister forstyrret Center-leders tale i Almedalen

Les også

Vi har en justisminister som må presisere at hun tar avstand fra nynazister. Dette er så sprøtt at det umulig kan holde.

Grunn til å bli skremt

De har forsøkt å «straffe» Ungarn, uten særlig hell. Og dersom Italias økonomi faller, er det fare for at hele EU knekker sammen.

Unionen, som startet som et fredsprosjekt, synes å ha glemt framveksten av nasjonalisme i andre medlemsland under Brexit-forhandlingene med Storbritannia.

Når tusenvis av nynazister får lov å marsjere fritt i Budapests gater, er det grunn til å bli skremt.

Publisert: