La elva leve, Erna

Høyre i Rogaland sier nei til nye kraftutbygginger i uberørte vassdrag. Det er et helt riktig signal.

Blåsjø i Rogaland er Norges største kraftmagasin. De få gjenværende vassdragene i Rogaland bør vernes for all framtid, mener Aftenbladet. Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Et flertall på årsmøtet i Rogaland Høyre stemte søndag imot forslaget til valgprogram som landsmøtet i partiet skal vedta seinere i vår, og hvor partiets programkomite går inn for å åpne opp for "skånsom" utbygging i nye vassdrag.

Rogaland har allerede bygget ut rundt 80 prosent av vannkraften. Derfor er det svært beklagelig at Høyres programkomite ønsker å åpne opp for å gå løs på resten. Særlig fordi det finnes svært gode alternativer. Dette har Rogaland Høyre skjønt.

Stort potensial

Lyses opprusting av anleggene i Lysebotn viser potensialet i de anleggene som allerede er etablert. Ved å oppgradere turbiner, installere pumpeanlegg som lar energien ligge i magasinene slik at strømmen kan selges når prisene er gunstige, og investere i mer effektive overføringslinjer, kan eksisterende kraftanlegg langt på vei ivareta behovet for mer energi.

Etter de massive kraftutbyggingene som startet i etterkrigstiden og varte fram til 1980-tallet, og som medførte store naturinngrep i form av magasiner, veier og dammer, vedtok Stortinget flere verneplaner for vassdrag, seinest i 1993. Noen sentrale vassdrag i Rogaland, som Vormo i Hjelmeland, Espedals- og Frafjordelvene, Bjerkreimselva og Hamrabøåno i Suldal, representerer viktige naturverdier som bør bevares for ettertiden.

Urørt natur

Uberørt natur er en av de viktigste ressursene vi har i Norge. Turister fra hele verden kommer til Norge og Rogaland nettopp fordi vi er et land som fortsatt kan by på det ekte, uberørte og autentiske. Og nordmenn selv sier at nærhet til uberørt natur er en av de viktige kvalitetene ved å bo her i landet. Medlemsveksten i turistforeningen viser også at dette er reelt.

Veksten i mikro- og småkraftverk, der det for eksempel er etablert mer enn 40 bare i Suldal kommune, har bidratt til å uthule vernevedtakene som Stortinget har fattet. Slike utbygginger er likevel langt å foretrekke framfor nye, store inngrep, slik programkomiteen i Høyre legger opp til.

Derfor støtter vi vedtaket som ble fattet i Haugesund søndag, og håper at engasjementet for vassdragsvern hos Rogaland Høyre kan føre til at partiets landsmøte snur og stemmer nei til progamkomiteens forslag. Vi har alle muligheter til å skaffe mer energi fra anleggene vi allerede har etablert, uten å ofre mer natur.

Økonomisk smell for kraftkommuner i Ryfylke
Publisert:
 1. Natur
 2. Energi
 3. Rogaland
 4. Politikk
 5. Naturvern

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 4. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt