Nytt fibernettverk styrker regionen

LEDER: Trekantsambandet av fiberkabler mellom Norge, Danmark og Storbritannia, er godt nytt for både landet og regionen.

Publisert: Publisert:

Konserndirektør Toril Nag viser hvor de nye fiberkablene skal gå. Foto: Pål Christensen

  • Stavanger Aftenblad
  1. Leserne mener

Lysekonsernet kunngjorde i forrige uke at de vil legge en fiberkabel mellom Hirtshals i Danmark og Larvik i Norge. Få dager før dette skrev Aftenbladet om planene om et gigantisk datasenter på Kalberg i Time og om fiberkabelen som skal legges mellom Rennesøy og Storbritannia.

Alt dette henger sammen, ikke minst fordi Lyses datterselskap, Altibox, er involvert i alle planene. En ting er at dette kan gi grobunn for ny næring og tusenvis av arbeidsplasser. Like viktig er det at dette bidrar til å sikre norske nettbrukere en raskere, sikrere og mer stabil nettforbindelse. For norsk beredskap vil det nye trekantsambandet ha enormt stor betydning.

I motsetning til når det gjelder annen transport inn til landet, er Norge i dag i høy grad avhengig av et datasamband gjennom Sverige, som både er for seint, sårbart og på kanten til å være sprengt. Fiberrringen mellom Norge, Storbritannia og Danmark vil være som å få en åttefelts flat og fin motorvei i tillegg til en eksisterende, kronglete landevei. Mangel på datakapasitet kan være en av årsakene til at store internasjonale dataselskaper hittil har lagt datasentrene sine til andre land.

Eirik Gundegjerde, Toril Nag og Atle Soma på Lyses hovedkontor da Lyse/Altibox signerte en storkontrakt om legging fiberkabel mellom Hirtshals og Norge (Larvik). Dermed kan Stavanger bli knutepunkt på "Den europeiske fibermotorveien". Foto: Pål Christensen

De nye kablene vil gjøre det helt uproblematisk å utføre store kommersielle datatransaksjoner, men de vil også ha en kapasitet som gjør at hver eneste nordmann kan sitte og laste ned filmer fra nettet. Samtidig. Risikoen for at nettet «sprenges» blir kort og godt betydelig redusert.

Den gode og nære tilgangen på ren, resirkulerbar elektrisitet gjør vår region enda mer attraktiv for de kraftkrevende datasentrene. Tilgang på ren strøm lå nok også bak da Google for tre år siden kjøpte hele produksjonen til Tellenes vindpark i Dalane. Erfaringen med dette har i ettertid har vist at blant annet uklare eierkonstellasjoner, med forgreininger til Caymanøyene, har skapt turbulens mellom kommunen og lokalbefolkningen på den ene siden, og utbyggerne på den andre.

Dette er det verd å merke seg. Selv om det nå investeres kraftig i digital infrastruktur, skal vi være forsiktige med å rulle ut den røde løperen for de internasjonale gigantene. Sjarmoffensivene deres må være noe annet enn lurendreieri.

Alle som har «mistet nettet» en time vet hvor hjelpeløse vi kan bli. I en tid der stater prøver å lamme og utmanøvrere hverandre ved hjelp å blokkere eller forstyrre digitale signaler, er fiberringen en veldig viktig investering i et beredskapsmessig perspektiv. Uavhengig av hvilke utenlandske bedrifter som trekkes mot Rogaland er dette derfor godt nytt.

Publisert: