Mot utgiftsbonanza i Forsvaret

LEDER: Samme dag som forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (59) la fram sitt fagmilitære råd, avdekket New York Times at Russland har en hemmelig enhet som har som mål å destabilisere andre stater i Europa. Tidsånden er med Forsvaret.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) kommer til å fotfølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og resten av regjeringen i oppfølgingen av hans fagmilitære råd.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge den amerikanske avisen har «Enhet 29155» holdt på i minst et tiår før vestlig etterretning har verifisert eksistensen av den ekstremt hemmelige, spesialiserte og treffsikre organisasjonen. Trolig står den bak både giftangrepene mot russere i Storbritannia, kuppforsøk i Montenegro, forgiftning av en våpenhandler i Bulgaria og påvirkning av valget i Moldova.

Sabotasje, hacking og regelrette drap er blant metodene russerne bruker i sine kampanjer mot Vesten, som er blitt mer og mer tydelige etter at hersker Vladimir Putin annekterte Krim i 2014. Moderne krigføring skjer på mange nivåer og flere arenaer, inkludert i kyberrommet.

Krim-aksjonen markerte et veiskille i vestlig forsvarstankegang, og henger også tungt over Bruun-Hanssens råd til regjeringen. Han mener Norge ikke er godt nok rustet til å holde russerne på armlengdes avstand til vi får hjelp fra allierte, at vi må settes bedre i stand til å ta imot allierte og til å bistå i internasjonale operasjoner.

Han vil ha flere folk, mer utstyr og mye mer penger.

Det er ingen overraskelser i noen av de fire alternativene fra A til D som forsvarssjefen har lagt fram. Alternativ A er hans hovedanbefaling, men også det dyreste. Det krever en økning i forsvarsbudsjettet fra de 61 milliarder kronene som ligger i 2020-budsjettet til 86 milliarder i 2028. I tillegg til en betydelig økning vernepliktige, ligger det også en gigantisk satsing på utstyr. Blant annet vil alternativet kreve fire nye fregatter og redningshelikoptre, som også kan utføre kontra-terroraksjoner.

Med den medvinden Forsvaret er i nå, ligger det heller ikke an til nedlegging av flere baser. Det betyr blant annet at verken Madlaleiren , HV-leiren på Vatne eller 330-skvadronen på Sola er i spill denne gangen.

Selv om Forsvaret vil styrke hæren i nord, erkjennes det at det ikke er en russisk invasjon som er den mest overhengende faren. Derimot kan etableringen av et russisk bastionforsvar og krigføring med andre nasjoner både involvere og isolere Norge, mener forsvarstoppene.

Les også

Aggressive russere må få beskjed

Les også

Slik vil NATO svare på Putins nye raketter

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har det siste året gjemt seg bak at han skal avvente det fagmilitære rådet før han sier noe utdypende om lagtidsplanen for Forsvaret. Foreløpig ser det ut til at gjemmeleken fortsetter, mens opposisjonen allerede har vært ute og tatt det fagmilitære rådet som en stor kritikk av regjeringen for å gjøre for lite.

Uansett hvilke anbefalinger som blir vedtatt, ligger det an til en formidabel utgiftsøkning som vil merkes i alle sektorer. På den bakgrunn er det merkelig at den tradisjonelle forsvarsopposisjonen er så taus, for her trengs det også folk med andre syn på virkelighetsbildet.

Les også

 1. Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer

 2. Stoltenberg trenger motstemmer

Publisert:
 1. Haakon Bruun-Hanssen
 2. Montenegro
 3. Moldova
 4. New York Times
 5. Hacking

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 5. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 6. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45