Ta ansvar selv!

LEDER: Retten til å demonstrere her i landet står sterkt. At det går fredelig for seg, forventer vi at alle som demonstrerer tar ansvar for selv.

Politiets beredskapsstyrke tar seg fram mot demonstrasjonen ved tyrkias ambassade i Oslo lørdag. Foto: Sarah Sørheim

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Lørdag ble det holdt to demonstrasjoner utenfor Tyrkias ambassade i Oslo. Den første til støtte for Tyrkias militæroperasjon i Nord-Syria, den andre i protest mot den. Den første klokka 13, den andre klokka 15. Demonstrantene barket på et tidspunkt sammen i masseslagsmål, politiet brukte tåregass, pepperspray og hunder, en butikk i Oslo sentrum ble rasert da den ble åsted for en slåsskamp, biler ble angrepet, og sju personer ble satt i arrest. De ble alle løslatt i løpet av kvelden og natten, men politiet varsler at flere straffesaker vil bli opprettet. I følge politiet var 750 demonstranter på stedet.

Oslo-politiet sier det skal gode grunner til å sette strengere rammer for å demonstrere enn det de gjorde lørdag, så lenge demonstrantene holder seg innenfor norsk lov. De var klar over at det var spenninger mellom demonstrantene, men mente at to timer mellom demonstrasjonene skulle være tilstrekkelig.

Andam Aziz, talsperson for de kurdiske demonstrantene, er kritiske til at politiet tillot en tyrkisk demonstrasjon så tett opp til deres.

Vi mener holdningen til Oslo-politiet er helt riktig. I vårt liberale demokrati skal retten til å demonstrere stå sterkt, og myndighetene skal ikke måtte legge strenge rammer rundt.

Det er selvsagt et idealistisk utgangspunkt. Vi vet at det ikke er første gangen noe slikt skjer, og vi vet at når enkeltmennesker blir til en opphisset gruppe med en felles holdning, kan den enkeltes ansvarsfølelse smuldre opp.

I en så betent og tilspisset situasjon som den mellom Tyrkia og kurderne i Nord-Syria, er det selvfølgelig enda vanskeligere.

Men vi vil likevel holde oss til idealet. Norge er et liberalt demokrati. Det må hver enkelt ta ansvar for at det fortsatt skal være, også når det gjelder vide rammer for å demonstrere. Politiet skal ikke måtte inn med tiltak på forhånd mot bestemte grupper de ikke kan forvente skal klare å ta det ansvaret.

Vi er klar over at det er lett å si for oss som ikke har opplevd krig, og som ikke har opplevd å bli truet på livet. Men vi sier det likevel. Ikke ta krig og vold mellom grupper hit. Dette er et av de tryggeste landene i verden. Hver enkelt har et ansvar for å holde på den tryggheten. Også når vi demonstrerer i grupper. Også når vi møter en annen gruppe.

Les også

 1. Erdogan sier Tyrkia vil fjerne kurderne hvis de ikke trekker seg ut innen tirsdag

 2. IS-leder er død: - Han døde som en hund, som en feiging

Publisert:
 1. Demokrati
 2. Tyrkia

Mest lest akkurat nå

 1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

 2. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

 3. Parkeringskaos i Brekko - politiet ber turfolk vise hensyn

 4. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

 5. Søstrenes idyll i Ryfylke er truet av utbyggingsprosjekt: - Helt vanvittig

 6. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen