Oljepakken må ikke gå for langt

LEDER: Oljepakken må handle om å redde arbeidsplasser nå, ikke om å gi oljenæringen unødvendige støttehjul i et forsøk på å sanke stemmer.

Forhandlingene om oljeskatt går på overtid på Stortinget. Fredag var det møte med de parlamentariske lederne i Statsrådssalen for å komme til enighet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Etter flere dager med tøffe forhandlinger forrige uke, tok de parlamentariske lederne en timeout i helgen.

Ap, Frp og Sp, som sammen har flertall på Stortinget, har samlet seg om et krav om å endre på avskrivningsreglene og friinntekten på selskapsskatten.

Dette vil i praksis bety redusert selskapsskatt for investeringer på sokkelen, noe regjeringen har strittet mot. Finansminister Jan Tore Sanner er bekymret for at andre næringer skal kreve det samme som oljeindustrien.

Når forhandlingene starter igjen mandag, håper derfor regjeringen at Ap har skiftet mening for å sørge for at næringen sikres rammevilkår som ikke er avhengige av skiftende regjeringer.

Ap’s press for å få til større skattefordeler til oljebransjen enn det regjeringen har foreslått ble møtt med stor motstand fra eget ungdomsparti.

AUF-leder Ina Libak sa at «selv når alt tilsier at norsk økonomi trenger flere ben å stå på, forsøker Arbeiderpartiets stortingsgruppe å piske liv i en død hest». Å kalle oljeindustrien en «død hest» er å dra det litt langt. Men at vi også må være med på omstillingen og skape arbeidsplasser for framtiden er helt klart.

Industrien har i flere år selv uttrykt bekymring for at det ikke er flere store prosjekter etter 2022. Det skyldes verken korona eller lav oljepris, men at funnene de siste årene ikke har vært store nok til at de har vært lønnsomme å bygge ut.

Bekymringen har for noen, både politikere og økonomer, vært at pakken til oljeindustrien kommer til å føre til ulønnsomme investeringer. Det handler derfor om å finne den gylne middelvei.

Når gamle kjepphester som oljeterminalen på Veidnes i Finnmark blir dratt inn i diskusjonen, er det mye som tyder på at dette handler om mer enn å sørge for at lønnsomme prosjekter ikke blir stoppet på grunn av koronakrisen. For dette er ikke et lønnsomt prosjekt, ifølge konklusjonen til Equinor og partnerne fra desember.

Det er positivt for både denne regionen og landet at regjeringen klarer å tenke helhetlig og prøver å sørge for å beholde både arbeidsplasser og kompetanse for framtiden, mente Aftenbladet etter at regjeringen la fram sin oljepakke 30. april.

Det mener vi fremdeles. For det som er viktig er å sørge for at vi ikke mister arbeidsplasser og kompetanse vi trenger for å være med på den grønne omstillingen.

Men oljepakken må handle om å redde arbeidsplasser nå, ikke om å gi oljenæringen unødvendige støttehjul i et forsøk på å sanke stemmer.

Publisert: