Vi trenger ikke bygge innsjekkingsskranker på Preikestolen

AFTENBLADET MENER: Det er riktig å gi kommersielle aktører tilgang til Preikestolen, men det bør i minst mulig grad hindre tilgjengeligheten.

Fantasien har få grenser for hva som kan løftes med helikopter til Preikestolen. Her lager Tyrkisk CNN matprogram i 2014. Foto: Karina Lavik

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er rent mye vann ut i Lysefjorden siden Kammermusikkfestivalen en vakker augusttorsdag i 1993 fikk lov å fly opp cellist Truls Mørk og tre andre strykere for å framføre første sats av Griegs strykekvartett. Likevel vil akkurat denne begivenheten stå som en milepæl i den moderne historien om Preikestolen.

De kreative og entusiastiske festival-ildsjelene hadde flaks med været, men var ellers forut for sin tid når det gjaldt å ta i bruk platået til spektakulære stunt. Siden er turiststrømmen til Preikestolen mangedoblet, og det er spilt både sjakk og rock på stedet. Nå skal det altså bli arena for en internasjonal filminnspilling.

Hollywood-laget rundt Tom Cruise har sikret seg et slags monopol på turistmagneten i over en uke i slutten av september, og de har fått lov til å lande med helikopter et hundretall ganger.

Og søknadene fra andre renner inn, seinest fra arrangørene av VM i tømmerhogging på Lillehammer. Preikestolen er blitt et nasjonalt symbol.

Dette er jo positivt, men det er også et dilemma. Aktivitetene skaper støy, visuelle forstyrrelser og kan også bety uønskede inngrep i naturen. Samtidig er det en plan for, og kontroll med, hvordan området skal utvikles i turistsammenheng.

Vi tror derfor forsandpolitiker Ole Tom Guse (KrF) har rett når han sier at det ikke blir noe rush fra andre filmsett eller tømmerhoggere, rett og slett fordi ideen blir oppbrukt. Det er også begrenset hvor mange sjampo-merker som kan markedsføres fra dette området.

Samtidig vil de opptakene som gjøres leve lenge. Blir Cruise-filmen en suksess, vil dette alene gjøre Preikestolen til en valfartsplass i tiår framover. Bildene fra Mørks kammerkonsert dukker fortsatt jevnlig opp, og var dessuten en del av propagandamaterialet for at Stavanger skulle bli kulturhovedstad i 2008, 15 år etter den unike konserten.

Derfor trenger vi ikke en fast helikopterlandingsplass, en slags Preikestolen lufthavn med innsjekkingsskranker og taxfree, på stedet. Vi har derimot tillit til at Stiftelsen Preikestolen, grunneiere og det offentlige fortsatt vill finne fram til fornuftige dispensasjonsløsninger. Det handler om Preikestolen som framtidig turistmål. Samtidig må dette i minst mulig grad gå utover fotturisters mulighet for å ta seg til platået, og det må tas hensyn til hva naturen kan tåle.

Les også

 1. Preikestolen topper CNNs liste over steder du må se

 2. Turist vandret langs E39 på veg til Preikestolen

 3. Cruisegjester i Stavanger ser mye natur, men mindre kultur

Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Lysefjorden
 3. Festival
 4. Fjell
 5. Tom Cruise

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tunge­nes fyr

 2. Alle som var på Beverly og Stavanger Sportscafé fra 5. til 12. juni bes om å teste seg

 3. Trosset pensjonist­til­værelsen for å vaksi­nere: – De er helter

 4. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt

 5. Vurderer lokale tiltak etter smitte­utbrudd på ute­steder og private fester

 6. Halvparten av lærer­studentene ved UiS strøk på eksamen: – Vi har klaget på under­visningen gjennom hele skole­året