Valgår med uro i flere partier
LEDER: Det knirker i flere partier før valgåret 2021. Ap har historisk lav oppslutning. Frp har en ubehagelig eksklusjonssak som tydeliggjør skillelinjene innad.
Budsjettoppgjøret smakte ikke godt for Erna Solberg og Høyre. Foto: Haakon Mosvold Larsen
- Leder
Høyre har foreløpig sluppet unna. Der er regjeringsprosjektet fortsatt en samlende sak. Men det knirker også der, og budsjettoppgjøret i høst der Siv Jensen og Frp spilte hovedrollen, smakte ikke godt for tradisjonelle, verdikonservative Høyre-medlemmer. Og hva skjer når Erna Solberg forlater statsministerposten og partiledervervet?
Selv lille KrF sliter med sår etter den opprivende regjeringsdebatten der halve landsmøtet valgte å gå inn i regjeringssamarbeid med Frp mens den andre halvparten ville valgt Ap-samarbeid. To fløyer altså, og likevel også en tredje som ønsker å stå for en sentrumslinje. Tre ulike syn i et så lite parti er ikke et godt grunnlag å møte valgåret med.
Startskuddet for et nytt parti
Umodent og naivt sentrumsforsøk
Da Ap-veteranen Dag Terje Andersen takket nei til gjenvalg til Stortinget, etterlot han seg den noe lakoniske, men tydelige meldingen om at «partiets lave oppslutning ikke først og fremst er et utslag av en europeisk trend.»
Partiet maktet ikke å løse egne metoo-skandaler. Det rullet og gikk med ulike syn og manglende avklaring, og endte med at dyktige kvinner med to i seg til å bekle hvilke som helst toppverv i partiet, hoppet av.
Når det gjelder Frp har den tidligere mangeårige Frp-eren Trond Birkedal levert en skarp analyse i Aftenbladets e-avis 26. desember. Organisasjonen ble forsømt, mens Siv Jensen var opptatt med regjeringsarbeid. Nå er organisasjonen delt og uten nødvendig partidisiplin, er hans budskap. At Ketil Solvik-Olsen i en slik situasjon trekker seg litt tilbake, kan tyde på at han i minst mulig grad vil bli en del av det som kan bli en opprivende konflikt i partiet.
Erna Solberg vil ved valget 13. september ha åtte år bak seg i statsministerstolen. Det er år med slitasje og personlige belastninger. Hun har holdt ut, men de fleste regner med at hun må gi seg etter valget. Hva skjer da med partiet? Da Kåre Willoch kastet kortene i 1986 ble det innledningen til en ørkenvandring for partiet som varte i mer enn ti år, og som var ødeleggende for flere partiledere før Jan Petersen overtok.
Det er med andre ord flere partier som vil ha et dårlig utgangspunkt foran valget. Faren er stor for at stortingsvalget 2021 vil bli preget av mange velgere som holder seg unna partiene, og velger politisk gjerdesitting i stedet.
Mest lest akkurat nå
Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium
Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen
Ber folk slutte med «smitte-shaming»: - Gapestokken ble faktisk avskaffet for mange år siden i Norge
Havarert traktor skapte lange køer i Brekko
Brann i lagerbygning i Dusavik
Sola vurderer å trekke seg fra lokalt samarbeid hvis skjenkestoppen videreføres lokalt
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Går inn for å forlenge smitteverntiltakene i Stavanger til 8. februar: – Situasjonen er fortsatt svært alvorlig
Vi har ikke tid til å vente på at folk bytter ovner og lærer seg å fyre på rett måte
– Klimaplanen er et historisk taktskifte
Pøbel rørte verden, nå vil han gi denne gigantiske skulpturen til Jæren